VANLIGA FRÅGOR

FELSÖKNING

FREJA eID PÅ MIN ANDROID-ENHET HAR SLUTAT FUNGERA. VAD SKALL JAG GÖRA?

Den 14 maj 2018 lanserade vi en ny, viktigt tjänst i Freja eID vilket ger möjligheten att med Freja eID Plus få ett gratis ID-skydd som varnar dig ifall någon ändrar din folkbokföringsadress eller din särskilda postadress. Denna uppdatering kräver att du som har Android installerar en ny app, Freja eID version 2.0.0 från Google Play. Den nya uppdateringen som gjordes den 14 maj innebär att den gamla befintliga appen inte längre fungerar och efter nyinstallationen skall du radera den gamla appen.

Du som är Android-användare har fått ett mejl med fullständiga instruktioner kring denna uppdatering, så börja gärna med att läsa detta. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår support på androidupdate@frejaeid.com eller ringa på 08-38 88 58. Vi har öppet alla dagar 8.00 till 22.00.

MIN E-POST ÄR REDAN REGISTRERAD?

Om du har registrerat din e-postadress i Freja eID tidigare kommer du att uppmanas att återställa kontot för att registrera Freja eID på nytt. Klicka på “Återställ” i felmeddelandet du får i appen om du får ett meddelande om att din e-postadress redan används. Ingen kan registrera din e-postadress utan att samtidigt ha tillgång till ditt e-postkonto för att bekräfta registreringen.

VARFÖR FÅR JAG INGET BEKRÄFTELSEMEJL?

När du angett din e-postadress i registreringen skickar vi ett mejl som du ska bekräfta inom tio minuter. Får du inget mejl, börja med att kolla skräpposten. Finns det inte där, kolla så att din e-post fungerar genom att skicka ett testmeddelande till dig själv. Fungerar e-posten klickar du på “Skicka igen” i appen. Kommer fortfarande inget bekräftelsemejl kan du prova att göra om registreringen och noga kontrollera att du anger rätt e-postadress.

VAD BETYDER “TIDSGRÄNS UPPNÅDD”?

Du måste bekräfta din e-postadress inom 10 minuter från att du registrerat den i appen. Om tiden går ut får du ett felmeddelande och du måste börja om registreringen. Din e-post registreras inte förrän du har bekräftat den.

VARFÖR KOMMER JAG INTE FÖRBI “VÄLJ PIN-KOD”?

Du måste välja en PIN-kod som är minst 6 siffror lång. Du måste också ange samma PIN i det övre och undre fältet.

VARFÖR KAN JAG INTE KLICKA PÅ ETT UPPDRAG I LISTAN?

Om uppdraget kommer från en tjänst som kräver att du har Freja eID Plus kommer det vara utgråat, ifall du ännu inte har uppgraderat. För att låsa upp uppdraget måste du därför uppgradera till Freja eID Plus.

VAD GÖR JAG OM JAG SAKNAR PERSONNUMMER?

Det krävs ett svenskt personnummer för att kunna uppgradera till Freja eID Plus. Har du ett samordningsnummer kan du inte göra uppgraderingen.

VARFÖR KOMMER JAG INTE FÖRBI “ANGE PERSONNUMMER”?

Du måste ange ditt personnummer med 12 siffror: ÅÅÅÅMMDDXXXX

VAD GÖR JAG OM JAG SAKNAR ID-HANDLING?

För att kunna genomgå hela registreringsprocessen när du ansöker om Freja eID och få din identitet säkerställd av oss måste du ha någon av följande giltiga ID-handlingar: Svenskt pass (ej provisoriskt), Svenskt körkort, Svenskt nationellt ID-kort eller SIS-märkt ID-kort. Har du inget av dessa handlingar kan du dessvärre inte uppgradera till Freja eID Plus.

VARFÖR KAN JAG INTE TA ID-FOTO?

För att initiera sessionen med att ta ID-foto i appen måste du ha tillåtit Freja eID att använda mobilkameran. Du kan ge tillåtelse till detta i mobilens inställningar eller bara klicka “OK” när appen frågar dig om tillåtelse.

VARFÖR SLUTFÖRS INTE ID-FOTOT?

Du måste noga följa instruktionerna i appen och se till att du har tillräckligt med ljus, att hela ansiktet syns i cirkeln och att du göra samma rörelser med huvudet som modellen i appen. Om appen inte kan ta ett godkänt foto på dig inom en viss tid kommer du tillbaka till föregående skärm. Det är bara att försöka igen tills det blir bra.

VARFÖR SER JAG INGA FREJA eID-OMBUD?

För att hitta ett Freja eID-ombud måste du har platstjänster aktiverade i din telefon. Då kan du se närmaste ombud i antingen kartvy eller i en lista. Platstjänster aktiverar du i telefonens inställningar eller så klickar du bara “OK” när appen frågar dig om tillåtelse.

VARFÖR HÄNDER INGET TROTS ATT JAG ÄR KLAR MED UPPGRADERINGEN TILL PLUS?

Efter att du har gjort den fysiska ID-kontrollen behöver vi verifiera dina uppgifter. Detta kan ta upp till tre timmar från det att du gjort ID-kontrollen. Du får ett meddelande så fort vi kan ge dig besked om att uppgraderingen är klar.