VANLIGA FRÅGOR

UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID PLUS

VARFÖR SKA JAG UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID PLUS?

Vissa sajter och tjänster kräver att din riktiga identitet bekräftas, för att du ska kunna använda din e-legitimation hos dem. För att nå de högre tillitsnivåerna kan du uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID Plus.

KOSTAR UPPGRADERINGEN NÅGOT?

Nej, Freja eID, Freja eID Extended och Freja eID Plus är kostnadsfria och fria från reklam.

HUR UPPGRADERAR JAG TILL EXTENDED?

För att uppgradera till Freja eID Extended klickar du på “Ansök om Extended” i Freja eID-appen. Därefter följer du stegen och scannar din ID-handling och tar ett ID-foto. För att kunna bekräfta din identitet måste vi göra ett uppslag mot folkbokföringen och om alla uppgifter verifieras korrekt uppgraderas du automatiskt till Freja eID Extended.

HUR UPPGRADERAR JAG TILL PLUS?

För att uppgradera till den högsta nivån, Freja eID Plus, tar du med dig den valda ID-handlingen och mobilen, och går till närmaste Freja eID-ombud. Freja eID samarbetar med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp) för ID-kontrollen, men alla ATG-butiker är inte Freja eID-ombud. Du måste därför titta i appen via karta eller lista vilket som är ditt närmaste ombud. I butiken, gå till ATG-kassan och lås upp appens skärm för ID-kontroll med fingeravtryck eller PIN-kod. Visa telefonen för personalen och räck över den ID-handling du valde i registreringen. Efter att vi har verifierat ID-kontrollen i våra system får du ett meddelande när uppgraderingen är aktiverad.

VARFÖR BEHÖVER NI MINA PERSONUPPGIFTER?

För att kunna bekräfta din identitet måste vi göra ett uppslag mot folkbokföringen och därför krävs att vi får ta del av dina personuppgifter vid registreringen till Freja eID Plus.

VILKA ID-HANDLINGAR KAN JAG ANVÄNDA?

I uppgraderingen måste du välja en giltig ID-handling att legitimera dig med i ID-kontrollen hos ett Freja eID-ombud. Du ska också ange referensnummer, kortnummer eller passnummer i registreringen beroende på vilket dokument du använder. Du kan välja bland följande:

  • Svenskt pass (ej provisoriskt)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt nationellt ID-kort
  • SIS-märkt ID-kort

Observera att du måste ha med dig samma dokument till ID-kontrollen hos Freja eID-ombudet som det ID-dokument du anger i registreringen.

VARFÖR MÅSTE JAG TA ETT ID-FOTO?

Som ett extra säkerhetslager blir du ombedd att ta ett ID-foto med appen när du uppgraderar till Freja eID Extended. När du uppgraderar till Plus kommer du att visa fotot när du gör ID-kontrollen hos Freja eID-ombudet.

VEM KOMMER ATT SE FOTOT?

Endast du själv och den personal som gör ID-kontrollen kommer att se ditt ID-foto.

HUR HITTAR JAG ETT FREJA eID-OMBUD?

Vi gör ID-kontrollen i samarbete med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp). ATG har cirka 2000 butiker runt om i Sverige och de allra flesta – men inte alla – kan genomföra ID-kontrollen. För att hitta närmaste ATG-butik som också är Freja eID-ombud måste du därför titta i appen via kartsökning eller lista. Du måste därför ha platstjänster aktiverade i din mobil.

NÄR ÄR UPPGRADERINGEN KLAR?

Du får en notis i din mobil när uppgraderingen är genomförd. Dina uppgifter verifieras alltid hos oss så det kan därför ta upp till 3 timmar innan du får besked om att uppgraderingen är aktiverad.