VANLIGA FRÅGOR

FREJA eID PLUS

ALLT DU BEHÖVER VETA

Vad är Freja eID Plus?

Det är den högsta nivåni Freja eID. Denna nivå av identitetssäkring bär det statliga kvalitetsmärket ”Svensk e-legitimation” som utfärdas av DIGG- Myndigheten för digital förvaltning.

Varför ska jag skaffa Freda eID Plus?

Eftersom du kan använda Freja eID för ytterligare tjänster, exempelvis Pensionsmyndigheten, Resurs Bank, Spelpaus (se alla tjänster här). Du låser också upp en funktion i Freja eID som heter ID-skydd. Denna tjänst varnar dig när någon ändrar din folkbokföringsadress och låter dig agera snabbt vid en eventuell IID-stöld. Läs mer om ID-skydd här.

Jag har precis lagt till min ID-handling. Varför måste jag göra en ny ID-kontroll?

Freja eID Plus är reglerad av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning . Denna reglering kräver en personlig ID-kontroll för att skapa en koppling mellan din fysiska och digitala identititet på den högsta nivån i Freja eID.

Tänk på detta som mer av ett snabbt möte än en säkerhetskontroll av dina data (vårt säkerhetsteam gjorde det redan när du lagt till ditt dokument till Freja eID).

Om du vill veta mer om detta kan du läsa mer här.

Ordet ”Plus” låter dyrt. Kostar Freja eID Plus något?

Nej, Freja eID Plus är helt gratis att använda. Ordet ”Plus” hänvisar till dess funktionalitet, inte exklusivitet.

FÅ FREJA eID PLUS

Så hur får jag det?

Du startar processen i Freja eID-appen genom att klicka på den blå ikonen i appen där det står ”Statligt kvalitetsmärkta Freja eID Plusa eID”. Du kan också gå in via inställningar, klicka längst ner till höger i appen på ”Inställningar” och klicka därefter på ”Registrera Freja eID+”

Du måste ta med din telefon och den ID_handling du registrerat i Freja eID till ett godkänt Freja eID ombud. Dessa finns hos ICA, COOP, Willys etc. och det är ATG-kassan i butiken du skall gå till. Berätta att du vill få Freja eID Plus och be dem börja processen genom att skanna QR-koden med ATG-skannern.

OBS! Det finns QR-koder på olika ställen i appen. Se till att det är QR-koden med ATG:s logotyp i mitten.

Hur hittar jag ett Freja eID-ombud för ID-kontrollen?

ID-kontrollen görs i samarbete med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp). Observera att alla ATG-ombud inte kan utföra ID-kontrollen. Freja eID-appen visar dig en lista över TILLGÄNGLIGA ATG-OMBUD baserat på närhet till dig. Du kan också växla till en karta för att välja ombud från den.

Kan jag lita på den som gör ID-kontrollen?

ATG-ombudet gör tre saker: 1. verifierar att du är en riktig person (för att uppfylla myndighetskraven) och 2. Skannar QR-koden i appen och 3. att bekräfta att ditt ID-dokument är giltigt. Personalen som får lov att göra detta har utbildats i Freja eID och har även utbildning i bankernas sjustegsprocess för ID-kontroll.

Vi delar inte någon av dina personuppgifter med ATG.

Jag har slutfört min ID-kontroll och ingenting hände. När är det klart?

Det tar cirka 3 timmar för vårt system att uppgradera ditt konto till Freja eID Plus. Du kan stänga appen, vi meddelar dig när det är klart. Under tiden kan du använda Freja eID som tidigare.