Har du appar som ständigt kraschar? Slukar din telefon batteri eller känns kokhet utan anledning? Då kan du ha råkat ut för skadlig kod eller virus i din mobiltelefon. Lär dig varningstecken att se upp för och vad du ska göra om du blivit drabbad.

I takt med att vi blir mer och mer uppkopplade och spenderar en större del av vår tid på våra mobiltelefoner blir dessa ett allt vanligare mål för cyberattacker. Du kanske hört att du bör ha ett antivirusprogram på din dator, men har du funderat på att ha det även i mobilen som innehåller en stor del av din personliga information?

7 tecken på att du kan vara drabbad

  1. Appar som kraschar eller beter sig konstigt. Att en app kraschar någon gång ibland är normalt, men om flera appar konstant kraschar bör du vara uppmärksam. Om du dessutom märker att apparna drar ovanligt hög datatrafik kan det vara ett tecken på skadlig kod.
  2. Nya appar utan din vetskap. Om du plötsligt ser nya appar på din enhet som du inte har installerat bör du också vara misstänksam. Starta din telefon i felsäkert läge för att granska och avinstallera appar du inte känner igen, då en del skadliga appar är osynliga och dyker upp först i felsäkert läge. Hur du kommer åt felsäkert läge kan variera, oftast kommer du åt det genom att stänga av telefonen för att därefter hålla ned start- och volymknappen.
  3. Överhettning. Om din telefon blir extremt varm, även när du inte använt den i särskilt stor utsträckning, kan det vara ett tecken på skadlig kod som använder dina resurser i bakgrunden.
  4. Ovanliga beteenden. Konstig samtalshistorik, sms du inte känner igen eller nya dokument som dyker upp kan indikera att din mobil blivit hackad.
  5. Popupfönster och ändringar på hemskärmen. Malware kan dyka upp i form av konstiga popup-fönster eller att hemskärmen ändrar utseende. Om du upptäcker oväntade bokmärken till skumma hemsidor i din webbläsare är det också anledning att vara misstänksam.
  6. Ficklampan och kameran lever sitt eget liv. Om din ficklampa eller kamera tänds av sig självt kan det vara ett tecken på att en hackare har tagit kontroll över dem, i vissa fall för att spionera på dig.
  7. Oväntade inloggningsförsök. Om du börjar få upprepade inloggningsförfrågningar för dina konton, även om du är redan inloggad, kan det vara en indikation på att någon försöker stjäla dina lösenord.

Så gör du för att bli av med hackaren

Om du misstänker att din telefon har drabbats av virus eller skadlig kod kan du följa dessa steg för att återställa säkerheten:

  • Installera ett antivirusprogram i din telefon och kör omedelbart en skanning efter virus eller skadlig kod om det finns möjlighet.
  • Avinstallera alla appar du inte känner igen att du laddat ned och radera konstiga samtalsloggar, sms, bilder eller dokument som dykt upp i din telefon.
  • Byt lösenord till din router och wifi, gärna ett långt och unikt lösenord eller en lösenordsfras, då det finns risk att även ditt nätverk kan ha drabbats om du råkat ut för skadlig kod eller virus i mobilen.
  • När du ändå är igång, byt lösenord på alla dina viktiga konton, inklusive iCloud-konto och kontot du har kopplat till Google Play. Se till att även ställa in tvåstegsverifiering.
  • Kontrollera ditt BankID för att undersöka om det blivit hackat. I din BankID-historik kan du se vilka inloggningar och signeringar som gjorts. Om du inte känner igen aktiviteten bör du spärra ditt BankID och beställa ett nytt.
  • Kom ihåg att stänga av mobildata, bluetooth och wifi när du inte använder telefonen, och se över vilka appar som har tillgång till olika funktioner och om dessa är nödvändiga. Du kan även se över dina inställningar hos teleoperatören så att det inte går att ringa dyra utlandssamtal.
  • Om problemen kvarstår – gör en fabriksåterställning. Då kommer telefonen återgå till sitt ursprungliga skick, men kom ihåg att all data, appar och inställningar även kommer att nollställas.

Kom ihåg att det inte finns någon universallösning som garanterar ett fullständigt skydd mot hackare eller virus. Inget företag eller antivirusprogram kan heller utlova en sådan garanti, oavsett hur frestande deras erbjudanden än må vara.

För mer information och säkerhetstips, besök Säkerhetskollen.