VAD ÄR FREJA eID?

Som ”eID” i vårt namn indikerar är Freja eID en elektronisk identitet. Du kan betrakta den som ett slags gratis mobilt ID-kort som verifierar din identitet när du utför aktiviteter online, så som inloggning, signering eller godkännande vilket görs smidigt med din personliga PIN-kod eller biometri. Dessutom skyddar den dig, ger dig full kontroll över dina digitala aktiviteter och håller din integritet intakt.

Freja eID bygger på avancerad och beprövad säkerhetsteknik som används av banker och myndigheter över hela världen för att hantera elektroniska identiteter, skydda känslig data och uppfylla regelverkens krav.

ÄR DU BAS, EXTENDED ELLER PLUS?

Människor har olika behov och vanor online och det är värt att värna om. Därför finns Freja eID tillgänglig i tre olika tillitsnivåer, för att tillmötesgå just dina individuella behov.

BAS

Med Freja eID Bas har din elektroniska identitet samma tillitsnivå som ett användarnamn och lösenord. Men Bas förstärker dina inloggningar med tvåfaktorsautentisering.

EXTENDED

För åtkomst till tjänster som kräver en högre tillitsnivå utgör Freja eID Extended en stark oberoende verifiering av din identitet.

PLUS

Freja eID Plus är alternativet för dig som vill ha åtkomst till tjänster med betalningar eller för myndighetsärenden och där tjänsteleverantören kräver en god kundkännedom. Freja eID Plus motsvarar tillitsnivå 3 och har det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

FÅ FULL KOLL MED MINA SIDOR

Freja eID Mina Sidor är ditt personliga informationscenter gällande din elektroniska identitet.

Under Användaruppgifter finns en tydlig redogörelse av vilka personuppgifter som lagras. Här syns även de e-postadresser och telefonnummer som du länkat till ditt Freja eID. Samtliga kan tjäna som ditt användarnamn och du kan naturligtvis ta bort och lägga till dessa efter behag. Även ditt personnummer kan användas som användarnamn på Freja eID Plus-nivån.

Min Historik ger dig koll på de inloggningar, transaktioner och andra uppdrag som du utför med ditt Freja eID. Varje uppdrag redovisas med datum och klockslag samt det användarnamn som tjänsteleverantören begärt för att identifiera dig.

Under Tjänster kan du enkelt styra vilka tjänster du vill tillåta åtkomst till. Detta är ett smidigt sätt att öka säkerheten på internet. Har du stängt av åtkomsten kan ingen som utger sig för att vara du komma åt den aktuella tjänsten.

Logga In Mina Sidor

FUNKTIONER I FREJA eID

SMIDIG OCH SÄKER INLOGGNING

Smidig och säker inloggning till anslutna tjänster med ditt fingeravtryck eller din PIN-kod. Freja eID stödjer även mobiltelefoner som erbjuder ansiktsigenkänning istället för fingeravtryck. Genom att identifiera dig via Freja eID-appen erhåller du tvåfaktorsautentisering. Detta ökar din säkerhet och skyddar dig mot hackerattacker.

ELEKTRONISKA UNDERSKRIFTER

Juridiskt bindande elektroniska underskrifter godkänns med din PIN-kod eller biometri i Freja eID-appen. Signeringsfunktionen i Freja eID-appen gör ditt digitala liv betydligt enklare. Att ersätta pappersbaserade processer är dessutom miljövänligt.

LÅNGLIVADE TRANSAKTIONER

Du kan ta emot begäran om godkännande med en elektronisk underskrift som du har ett visst antal dagar på dig att skriva under. Signeringsuppdraget ligger då och väntar i Freja eID-appens uppdragslista. Användbart om exempelvis du och din partner ska godkänna ett gemensamt låneavtal.

GRATIS ID-SKYDD

För registrerade Freja eID Plus-användare ingår en gratis ID-skyddstjänst. Appen meddelar dig om din adress ändras. Det kan gälla din folkbokföringsadress, din särskilda postadress eller om någon lägger till en extra adress. En ID-kapning börjar ofta med en obehörig adressändring. Läs mer

EN IDENTITET – FLERA ENHETER

Du kan ha samma Freja eID-konto på upp till tre mobila enheter. Det kan vara en mix av iPhones, version 10 och senare, och Android-enheter, version 5 och senare. Det kan vara både mobiltelefoner och surfplattor. På så vis säkerställer du tillgången till din e-legitimation. Denna funktion gör det även möjligt att flytta ditt Freja eID till en ny enhet.

FLEXIBLA ANVÄNDARNAMN

Valfrihet är användarvänlighet. Du kan länka upp till tre e-postadresser och tre mobilnummer till ditt Freja eID-konto. De kan alla fungera som ditt användarnamn och du kan naturligtvis ta bort och byta ut dem efter behov. Säkerhetsvarningar och uppdateringar skickas till alla dina registrerade telefonnummer och e-postadresser. Använder du Freja eID Extended eller -Plus så kan även ditt personnummer fungera som användarnamn.