VAD ÄR FREJA eID?

Med Freja eID kan du komma åt onlinetjänster, göra elektroniska underskrifter, identifiera dig själv till andra privatpersoner, bevisa din ålder, kontrollera vem som får dina personuppgifter – allt på ett sätt som är säkert och lätt att använda.

Freja eID bygger på avancerad och beprövad säkerhetsteknik som används av banker och myndigheter över hela världen för att hantera elektroniska identiteter, skydda känslig data och uppfylla regelverkens krav.

PEER-TO-PEER IDENTIFIERING

Du kan använda Freja eID:s peer-to-peer identifiering när du lägger till en ID-handling i appen. Detta genererar ett säkert digitalt ID-kort i appen som innehåller data om dig – ditt namn, din ålder och ett foto på dig. Du kan använda denna funktion i flera olika sammanhang när du vill identifiera dig själv till andra individer.

FREJA eID MINA SIDOR

Se din historik för att hålla koll på alla dina transaktioner i Freja eID.

Ha full koll på dina registrerade användaruppgifter i Freja eID.

Styr vilka tjänster du vill tillåta åtkomst till – du har kontrollen över din e-legitimation.

Logga In Mina Sidor

FUNKTIONER I FREJA eID

SMIDIG OCH SÄKER IDENTIFIERING

Identifiera dig till olika tjänster på ett säkert och enkelt sätt med PIN-kod eller biometri. Detta tillvägagångssätt, som kallas tvåfaktorsautentisering, är ett mycket säkrare alternativ än lösenord.

QR-KODIDENTIFIERING

Du kan också använda Freja eID hos vissa tjänster genom att bara skanna en QR-kod. Detta är den snabbaste och säkraste metoden för identifiering eftersom du inte behöver skriva något. Skanna, godkänn, klart!

PEER-TO-PEER IDENTIFIERING

Du kan använda Freja eID:s peer-to-peer identifiering när du lägger till en ID-handling i appen. Detta genererar ett säkert digitalt ID-kort i appen som innehåller data om dig – ditt namn, din ålder och ett foto på dig. Du kan använda denna funktion i flera olika sammanhang när du vill identifiera dig själv till andra individer.

ELEKTRONISKA UNDERSKRIFTER

Lagligt bindande elektroniska signaturer godkänns med din PIN eller biometri i Freja eID-appen och ersätter därmed pappersbaserade processer. Dessa signaturer kan också ligga och väntai upp till 30 dagar, vilket möjliggör stor flexibilitet för viktiga beslut, eller när flera personer måste skriva under, men inte har möjlighet att göra det samtidigt.

EN IDENTITET – FLERA ENHETER

När du får en ny telefon kan du enkelt lägga till Freja eID på den med din gamla telefon. Detta kan vara en blandning av Android- och iOS-enheter, telefoner eller surfplattor.

FLEXIBLA ANVÄNDARNAMN

Du kan länka upp till tre e-postadresser och tre mobiltelefonnummer till din Freja eID. Alla dessa kan användas som dina användarnamn och raderas / bytas ut efter behov. Tanken är att ge dig flexibilitet för att använda digitala tjänster utan att skylta med känslig information som ditt personnummer.

ID-SKYDD FÖRHINDRAR ID-KAPNING

Varje år drabbas 200 000 svenskar av ID-kapning eller ID-stöld, Freja eID Plus hjälper dig förhindra att bli en av dem. Freja eID Plus låter dig inte bara logga in säkert på anslutna webbplatser. På denna nivå ingår dessutom ett gratis ID-Skydd. Det meddelar dig om din folkbokföringsadress eller särskilda postadress ändras. Eller om någon lägger till en extra adress.

Tjänsten ID-Skydd aviserar när din adress ändras, det är sedan upp till dig att vidta lämpliga åtgärder. Det ger dig ingen förlustersättning eller annan kompensation vid en ID-stöld. Men det ger dig möjligheten att agera så snabbt som möjligt och därmed avstyra en privatekonomisk katastrof.

Läs mer om hur du bör agera när du misstänker att du blivit ID-kapad här.

ID-Skydd med Freja eID Plus

Följ instruktionerna i appen för att uppgradera till Freja eID Plus och få ett gratis ID-Skydd. Läs mer om hur du går till väga: Skaffa Freja eID Plus.

OBS! Freja eID Plus meddelar inte om dressändring eller eftersändning av post som skett via Svensk Adressändring. Det är en privat tjänst från Postnord och Citymail. Vi rekommenderar att du aktiverar adresslåset hos Svensk Adressändring. Detta låser dock inte din folkbokföringsadress hos Skatteverket.

Så fungerar ID-Skydd i Freja eID

  • SPAR-databasen uppdateras natten efter varje vardag med uppgifter från Skatteverkets Personadressregister.
  • Dina uppgifter kontrolleras mot SPAR-databasen efter varje sådan uppdatering de registrerar.
  • Har något ändrats får du på morgonen ett meddelande om detta i appen och via de e-postadresser som är länkade till ditt Freja eID.

EN E-LEGITIMATION
I FORM AV EN LÄTTANVÄND APP

Alltid gratis

download frejaeid on the app storedownload frejaeid on the google play store