Om du är svensk medborgare med skyddad identitet så är du troligen väldigt begränsad vad gäller möjligheter att ha en e-legitimation och komma åt onlinetjänster. Det här är ännu en slags digital exkludering som många människor erfar när vårt samhälle blir alltmer digitalt.

Lyckligtvis kan Freja spela åtminstone en liten roll i kampen mot detta fenomen då svenskar med skyddade identiteter nu kan få Freja eID, som är den första svenska statligt godkända mobila e-legitimationen, för att få tillgång till ett växande antal onlinetjänster i Sverige.

Ta steget in i den digitala världen med Freja

Du kan nu registrera dig för Freja eID även om du har skyddad identitet. Det enda kravet är att du måste använda ditt svenska pass för att registrera dig. Anledningen till att du behöver använda ditt pass är att det är den ID-handling som vi kan lita mest på.

Vi har en detaljerad guide på vår webbsida för hur du registrerar dig, men kortfattat så gäller nedan:

  1. Ladda ner Freja eID (om du inte redan har gjort det)
  2. Lägg till din e-mail och skapa en PIN-kod
  3. Lägg till ditt foto och din ID-dokumentation till appen så att vi kan identifiera dig
  4. När din identitet är bekräftad så behöver du göra ett besök hos ett ATG-ombud i Sverige för att skaffa Freja eID Plus

Är det säkert att använda Freja med skyddad identitet?

När du använder Freja eID kommer vi aldrig att dela skyddad information så som din adress. All annan data som delas kräver ditt uttryckliga samtycke i appen, varje gång du gör en transaktion. Det här betyder att du har full kontroll på datan som du delar och till vem.

Vad är fördelarna med att använda Freja?

Du får tillgång till mer än 300 onlinetjänster som är anslutna till Freja eID.

Funktionen att digitalt lagra och visa ditt Covidpass – din vaccinationsdata, testresultat och återhämtningsbevis kommer också att bli tillgänglig.

Och slutligen, så kommer du att kunna använda det digitala ID-kortet i Freja istället för ditt fysiska ID-kort på mer än 5 000 ställen.