Du är igång på en minut!

Freja eID har två olika tillitsnivåer där den högre nivån Freja eID+ ger åtkomst till fler tjänster. Freja eID+ är godkänd av statliga E-legitimationsnämnden för kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. För att komma igång på basnivån är det bara att ladda ner appen, registrera dig och börja använda den.

För att använda Freja eID till tjänster som kräver den högre tillitsnivån måste du uppgradera till Freja eID+. Detta är kostnadsfritt och du gör det genom att registrera ytterligare några uppgifter och därefter göra en ID-kontroll hos något av våra många Freja eID-ombud runt om i Sverige. Det är väldigt enkelt och varje steg förklaras tydligt i appen.

Freja eID och Freja eID+ är båda kostnadsfria och fria från reklam.

Installera & registrera

Freja eID finns för iOS (version 10 och senare) och Android (version 5 och senare). Ladda ner appen från App Store eller Google Play för att komma igång.

Efter att du har godkänt användarvillkoren får du frågan att registrera en e-postadress. Denna blir ditt Freja eID användarnamn. Du får ett bekräftelsemejl och du måste bekräfta din registrering inom 10 minuter.

Sista steget är att välja en PIN-kod på minst 6 siffror och aktivera fingeravtryck, ifall du vill använda det för inloggning och underskrifter. Kom ihåg att alltid hålla PIN-koden hemlig!

Nu är du redo att börja använda Freja eID på basnivån och när du vill, uppgradera till Freja eID+.

Uppgradera till Freja eID+

Vissa tjänster kräver en högre tillitsnivå på e-legitimationen och för att kunna använda dessa kan du kostnadsfritt uppgradera till Freja eID+.

Så fort du har registrerat Freja eID kommer du se “Registrera Freja eID+” som ett uppdrag i appens uppdragslista. När du vill göra uppgraderingen är det bara att välja uppdraget.

Fösta steget i registreringen är att ange ditt svenska personnummer och välja en ID-handling för ID-kontrollen du ska göra lite senare. Du skall också ange ID-handlingens referensnummer.

För ökat skydd mot ID-stöld och bedrägerier har vi adderat ansiktsigenkänning i appen. Du uppmanas därför att ta ett ID-foto med appen. Detta foto kommer du också visa när du gör ID-kontrollen.

Bekräfta din identitiet

Det sista steget i uppgraderingen är att bekräfta din identitet genom att göra en ID-kontroll hos något av Freja eID:s 2000 ombud. Du behöver ta med dig vald ID-handling och mobilen vid ID-kontrollen.

När vi har bekräftat uppgifterna i din registrering får du ett meddelande i appen och ett mejl om att du är redo för att göra ID-kontrollen. Freja eID samarbetar med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp) för ID-kontrollen, men alla ATG-butiker är inte Freja eID-ombud. Du måste därför titta i appen via karta eller lista vilket som är ditt närmaste ombud.

I butiken, gå till ATG-kassan och lås upp appens skärm för ID-kontroll med fingeravtryck eller PIN-kod. Visa telefonen för personalen och räck över den ID-handling du valde i registreringen.

Efter att vi har verifierat ID-kontrollen i våra system får du ett meddelande när uppgraderingen är aktiverad. Detta kan ta upp till tre timmar.