Du är igång på en minut!

Freja eID har tre olika tillitsnivåer där den högsta nivån Freja eID+ ger åtkomst till fler tjänster. Freja eID+ är godkänd av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) för kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. För att komma igång på basnivån är det bara att ladda ner appen, registrera dig och börja använda den.

För att använda Freja eID till tjänster som kräver den högsta tillitsnivån måste du uppgradera till Freja eID+. Detta är kostnadsfritt och du gör det genom att registrera ytterligare några uppgifter och därefter göra en ID-kontroll hos något av våra många Freja eID-ombud runt om i Sverige. Det är väldigt enkelt och varje steg förklaras tydligt i appen.

Freja eID Bas, Freja eID Extended och Freja eID+ är alla kostnadsfria och fria från reklam.

Installera & registrera

Freja eID finns för iOS (version 10 och senare) och Android (version 5 och senare). Ladda ner appen från App Store eller Google Play för att komma igång.

Efter att du har godkänt användarvillkoren får du frågan att registrera en e-postadress. Denna blir ditt Freja eID användarnamn. Du får ett bekräftelsemejl och du måste bekräfta din registrering inom 10 minuter.

Sista steget är att välja en PIN-kod på minst 6 siffror och aktivera fingeravtryck, ifall du vill använda det för inloggning och underskrifter. Kom ihåg att alltid hålla PIN-koden hemlig!

Nu är du redo att börja använda Freja eID på basnivån och när du vill, uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID+.

Uppgradera till Freja eID Extended

Vissa tjänster kräver en högre tillitsnivå på e-legitimationen och för att kunna använda dessa kan du kostnadsfritt uppgradera till Freja eID Extended

Så fort du har registrerat Freja eID kommer du se “Ansök om Freja eID Extended” som ett uppdrag i appens uppdragslista. När du vill göra uppgraderingen är det bara att välja uppdraget. Fösta steget är att scanna din ID-handling i appen. För ökat skydd mot ID-stöld och bedrägerier har vi adderat ansiktsigenkänning i appen. Du uppmanas därför därefter att ta ett ID-foto med appen. Din ID-handling och ID-foto kontrolleras sedan av vår säkerhetspersonal. Ett SPAR-uppslag görs även på dina personuppgifter och om alla uppgifter verifieras korrekt blir du automatiskt uppgraderad till Freja eID Extended.

Bekräfta din identitiet och uppgradera
till Freja eID+

För att uppgradera till den högsta nivån, Freja eID+, behöver du bekräfta din identitet genom att göra en fysisk ID-kontroll hos något av Freja eID:s 2000 ombud. Du behöver ta med dig vald ID-handling och mobilen vid ID-kontrollen.

Freja eID samarbetar med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp) för ID-kontrollen, men alla ATG-butiker är inte Freja eID-ombud. Du måste därför titta i appen via karta eller lista vilket som är ditt närmaste ombud.

I butiken, gå till ATG-kassan och lås upp appens skärm för ID-kontroll med fingeravtryck eller PIN-kod. Visa telefonen för personalen och räck över den ID-handling du valde i registreringen.

Efter att vi har verifierat ID-kontrollen i våra system får du ett meddelande när uppgraderingen är aktiverad. Detta kan ta upp till tre timmar.