Vad är identitetsstöld?

Identitetsstöld är ett etablerat problem i Sverige, till den utsträckning att många offentliga myndigheter och finansiella institut erbjuder råd kring hur man kan skydda sig bland annat Polismyndigheten, Skatteverket, och Länsförsäkringar. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna byter offrets folkbokföringsadress och därefter tar ut lån i deras namn.

Följaktligen har det byggts upp en ID-skydds industri i Sverige som behandlar just detta problem – blockering av kreditkort, tidiga larm, support dygnet runt, och tips för att skydda sig, för att nämna bara några få. Tyvärr kommer dessa tjänster nästan aldrig gratis.

Det finns inget sätt att helt och hållet eliminera risken för en identitetskapning, men det kan vara klokt att i alla fall ha något slags skydd. Även vi har lite tips på hur man kan skydda sig.

Kostnadsfritt ID-Skydd

ID-skyddet som finns i Freja eID Plus är helt kostnadsfritt, inbyggt i Frejas system och automatiskt påslaget för samtliga användare när de kommer till Plus-nivå. Precis som med alla andra tjänster kan du såklart välja att stänga av ID-skyddet på Mina Sidor.

Både Freja eID Plus och ID-Skyddet som ingår är helt kostnadsfria tjänster till för alla.

För att få Freja eID Plus behöver du enbart göra en snabb fysisk ID-kontroll hos ett av våra ombud. Läs mer om Freja eID Plus bland Vanliga Frågor eller se hur man skaffar det här.

Hur funkar ID-Skydd i Freja

ID-Skyddet i Freja meddelar dig om någon skulle göra en ändring av din folkbokföringsadress, postadress eller både och. Vi meddelar dig genom alla kanaler vi har tillgång till, via mail och notifikation på mobilen. Har du dessutom lagt till ett telefonnummer eller sekundära mailadresser i Mina Sidor tar vi självklart kontakt även där.

Notera däremot att Freja inte är någon spärrtjänst, utan enbart kommer notifiera dig om misstänksam aktivitet så att du omedelbart kan ta de lämpliga åtgärderna, som att exempelvis kontakta din bank. Se vad du bör göra om du misstänker att du kan vara offret av en potentiell ID-kapning.

Vänligen notera att detta enbart gäller adresser som finns med i Folkbokföringsregistret hos Skatteverket.

Har du inte Freja? Ladda ner appen och registrera dig på bara några minuter!