Föreställ dig att du helt oväntat får betalningskrav på hundratusentals kronor från en bank som du aldrig har varit kund hos. Ett nästan otänkbart brott har drabbat dig. Du har blivit bestulen på din identitet – någonstans utger sig en bedragare för att vara du.

ID-stöld, eller identitetskapning som det även kallas, är idag Sveriges vanligaste typ av bedrägeribrott. Enligt statistik från Brå (Brottförebyggande rådet) så utsätts någon för bedrägeri ungefär var tredje minut. Måltavlan för bedragarna är personer med stabil inkomst och en välskött privatekonomi utan betalningsanmärkningar. Personer som har möjlighet att få handla på kredit eller låna pengar är precis den typ av ”likvida identiteter” som bedragarna är ute efter att stjäla.

Man kan aldrig vara helt skyddad mot identitetsbrott, oavsett vad som påstås i marknadsföringen av olika ID-skydd. Men det finns flera sätt att minska riskerna för att bli utsatt. Här är 8 konkreta tips:

1. Skydda dina kontouppgifter
Att sända dina kontouppgifter via e-post, sms eller sociala medier är aldrig en god idé. Håll koll på dina betalkort. Uppge aldrig dina koder till någon annan, och undvik att skriva ner dem på kom-ihåg-lappar som lätt kan hamna på vift. Myndigheter och banker frågar aldrig efter konto- eller kortuppgifter, sådana förfrågningar är garanterat en bluff.

2. Följ upp oförklarliga kreditupplysningar
Om du får ett brev med posten där det står att ett företag har begärt en kreditupplysning på dig men du inte vet varför, då kan det vara ett tecken på att någon annan vill handla på kredit eller ta lån i ditt namn.

3. Håll koll på ditt konto
För att kontrollera så att det inte sker några oförklarliga transaktioner på ditt konto bör du regelbundet kolla dina kontoutdrag. Många banker har dessutom appar som gör att du enkelt kan följa vad som händer på ditt konto.

4. Skaffa ett kostnadsfritt ID-skydd
Genom att ladda ner appen och sedan uppgradera till Sveriges första statligt godkända mobila e-legitimation Freja eID+ får du ett gratis ID-skydd som varnar när någon ändrar din folkbokföringsadress eller särskilda postadress, vilket ofta är ett första tecken på identitetsintrång. I och med den digitaliseringsprocess som Sverige nu genomgår kan det vara klokt att slå två flugor i en smäll och skaffa sig en statligt godkänd e-legitimation och samtidigt få ett ID-skydd – bägge helt gratis.

Freja eID+ informerar inte om adressändring eller eftersändning av post som görs via Svensk Adressändring, som är en privat tjänst från Postnord och Citymail, så aktivera även adresslåset hos Svensk Adressändring för optimerat skydd.

5. Lås din brevlåda
Bedragare kan exempelvis beställa ett nytt bankkort i ditt namn som de sedan kan ta ur din brevlåda. Det går naturligtvis att bryta sig in i postlådan trots lås, men en uppbruten brevlåda är en sorts varning i sig.

6. Skydda dina enheter
Bedragare använder virus- och spionprogram för att komma över din identitet. Du bör därför se till att ha uppdaterade säkerhetslösningar för dina enheter, alla enheter som använder wifi sannolikt är sårbara. Kreditkortsnummer, e-post, lösenord och foton är känslig information som ska finnas i säkert förvar. Använd inloggning till dina mobila enheter och ställ in en kort tid för aktivering av skärmlåset.

7. Sopor med känslig information är guld för bedragaren
Brev och papper som innehåller personlig information med exempelvis personnummer eller kontonummer bör du aldrig kasta i soporna eller i pappersåtervinningen om du inte först river sönder papperna ordentligt eller maskerar den privata informationen.

8. Spärra ditt betalkort
Minska bedragarens möjligheter att använda dina kortuppgifter genom att spärra ditt betalkort för användning på internet eller i utlandet. Lås bara upp det när du behöver använda det, denna tjänst erbjuder många banker. Man kan även skaffa ett extrakort utan kredit som man använder när man nätshoppar eller handlar utomlands. På så vis kan man bara bli av med de pengar som satts in i förväg.