Perioden i sammandrag
Andra kvartalet: 1 april – 30 juni 2022
- ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt) för segmentet Freja eID uppgick den 30 juni 2022 till 6,1 MSEK, en tillväxt om 111% jämfört med samma period föregående år.
- Antalet användare i tjänsten Freja eID uppgick den 30 juni 2022 till 668 000st, motsvarande en ökning om 220% jämfört med samma period föregående år.
- Koncernens nettoomsättning uppgick till 6,7 (5,4) MSEK
- Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 1,7 (0,8) MSEK, vilket var en ökning med 126%
- Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 5,0 (4,7) MSEK, vilket var en ökning med 8%
- Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -7,0 (-7,4) MSEK
- Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -10,5 (-10,4) MSEK
- Periodens resultat uppgick till -10,8 (-10,7) MSEK
- Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 4,0 (-10,2) MSEK
- Periodens resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,57 (-0,65) SEK
Första halvåret: 1 januari – 30 juni 2022
- ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt) för segmentet Freja eID uppgick den 30 juni 2022 till 6,1 MSEK, en tillväxt om 111% jämfört med samma period föregående år.
- Antalet användare i tjänsten Freja eID uppgick den 30 juni 2022 till 668 000st, motsvarande en ökning om 220% jämfört med samma period föregående år.
- Koncernens nettoomsättning uppgick till 12,8 (11,2) MSEK
- Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 3,1 (1,4) MSEK, vilket var en ökning med 124%
- Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 9,7 (9,7) MSEK, vilket var en minskning med 1%
- Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -14,8 (-15,5) MSEK
- Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -21,7 (-21,5) MSEK
- Periodens resultat uppgick till -22,1 (-22,1) MSEK
- Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -5,2 (-17,5) MSEK
- Periodens resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -1,17 (-1,36) SEK
ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt) avser totalt värde av återkommande kontraktsbaserade abonnemangsintäkter under periodens sista månad multiplicerat med 12 (månader) samt förutsatt inga uppsagda abonnemang (“churn”) eller framtida tillkommande nya abonnemang.
Väsentliga händelser under andra kvartalet
APRIL: Ytterligare sex kommuner implementerade e-tjänstelegitimationen Freja OrgID. Kommunalförbundet Itsam ansvarar för digitaliseringen av de sex medlemskommunerna och avtalet med Freja är en del av detta.
APRIL: Familjens Jurist avtalade om att acceptera Frejas e-legitimation för identifiering av ukrainska flyktingar vid pro-bono konsultationer. Det innebär att ukrainska flyktingar kommer att kunna använda Freja i stället för sitt pass för att bevisa sin identitet om de bokar digital konsultation hos Familjens Jurist.
APRIL: Koncernen informerade om att tillväxten under första kvartalet fortsatte på de nyckeltal som bedöms vara de viktigaste indikatorerna för tjänsten Freja eID:s utveckling: antal användare, interaktioner, avtal samt intäkter. Även det nyckeltal som för första gången började redovisas i Bokslutskommunikén för 2021 – Annual Recurring Revenue (ARR) –visade fortsatt tillväxt.
APRIL: Refunder Scandinavia AB tecknade avtal kring ett strategiskt samarbete för att skapa nya funktioner för interaktion vid såväl onlineshopping som i fysiska butiker.
APRIL: Enköpings kommun avtalade om användande av e-tjänstelegitimationen Freja OrgID för kommunens medarbetare inom vård- och omsorgsförvaltningen.
APRIL: Koncernen ingick avtal med utbildningsförvaltningen, Stockholms stad, för genomförande av ett digitalt testprojekt för att utforska möjligheterna att låta användare inom stadens verksamhetsområden identifiera sig med ansiktsbiometri.
APRIL: Avtal slöts med den digitala plattformen DigiJag för säker identifiering av medlemmar på sajten. DigiJag ger digitalt och pedagogiskt stöd för användare inom exempelvis särskolan, daglig verksamhet och särskilt boende.
APRIL: Malta blev första land i Europa att öppna upp för svenska medborgare att kunna logga in med Freja eID+ till en offentlig e-tjänst utanför Sveriges gräns. Detta skedde inom ramen för EU:s ramverk för gränsöverskridande e-legitimering, eIDAS.
APRIL: Koncernen informerade att 600 000 användare hade passerats och att per den 25 april 2022 hade tjänsten Freja eID 606 000 registrerade användare.
APRIL: Avtal slöts med Alingsås kommun. Avtalet innefattar användande av Freja OrgID till kommunens medarbetare och skolelever, dessutom säker inloggning för medborgare med Freja eID+ till kommunens alla e-tjänster.
MAJ: Årsstämma hölls den 5 maj. Stämman beslutade att fastställa resultaträkningen och balansräkningen samt koncernresultaträkningen för räkenskapsåret 2021. Stämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för förvaltningen under räkenskapsåret 2021. Stämman beslutade om omval av sittande styrelse samt revisionsbolag. Stämman beslutade även om att införa en ny § 12 i bolagsordningen för att möjliggöra poströstning i samband med bolagsstämmor samt att bemyndiga styrelsen att inom ramen för gällande bolagsordning, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, vid ett eller flera tillfällen intill nästkommande årsstämma, fatta beslut om att öka bolagets aktiekapital genom nyemission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler i bolaget.
MAJ: Avtal slöts med Skövde kommun och dess samverkanskommuner. Avtalet innefattar användande av Freja OrgID till samtliga kommunanställda.
MAJ: Koncernen meddelade att alla användare nu kan legitimera sig med Freja som en fysisk ID-handling vid paketutlämning hos DB Schenkers ombud i Sverige.
JUNI: Koncernen meddelade att man uppdaterar sitt varumärke och sin grafiska profil för att bättre reflektera det faktum att Freja numera är en tjänst som innehåller mycket mer än bara en e-legitimation.
JUNI: Koncernen meddelade att Frejas fysiska ID-kort i mobilen nu fungerar som identifiering på fler än 7 000 ställen över hela Sverige.
JUNI: Kungälvs kommun tecknade avtal för användning av e-tjänstelegitimationen Freja OrgID till 5 000 kommunanställda.
JUNI: QXs dejtingsajt Qruiser tecknade avtal för att kunna erbjuda sina medlemmar att använda Frejas e-legitimation för säker validering av konton.
Väsentliga händelser efter andra kvartalets utgång
JULI: Sportbutikskedjan Stadium avtalade om användning av Frejas fysiska ID i mobilen för att få poäng i Stadiums kundklubb vid köp i butik.
JULI: Koncernen informerade om att tillväxten under andra kvartalet fortsatte på de nyckeltal som bedöms vara de viktigaste indikatorerna för tjänsten Freja eID:s utveckling: ARR (Annual Recurring Revenue), intäkter, avtal, användare och interaktioner.
Kommentar från VD
FORTSATT FOKUS PÅ INTÄKTER
För åttonde kvartalet i rad visar Freja eID starka nyckeltal och sedan årsskiftet är det tydligt att fokus är på intäkterna.
Abonnemangsintäkterna ökar kraftigt och i takt med att årligt återkommande intäkter (ARR) ökar, rör vi oss också mot lönsamhet. Avtalen som styr abonnemangsintäkterna ökade också kraftigt under kvartalet och visar på den starka efterfrågan från våra kunder som vi upplever nu.
Digitaliseringen av samhället har pågått i flera år och trots pandemi, komponentbrist, krig i Ukraina, inflation, räntehöjningar och en oro på börsen har takten inte mattats av. För vår del innebär händelseutvecklingen snarare att efterfrågan på Freja ökar. Under våren verkar det ha gått upp för många att det inte är hållbart att ett land som Sverige är beroende av en enda e-legitimation. Man har insett att detta inte är hållbart ur ett sårbarhetsperspektiv och det är inte heller hållbart ur ett inkluderingsperspektiv. Detta är en delförklaring till den kraftiga efterfrågan vi upplever.
En annan delförklaring är att Sverige nu går igenom en liknande kraftig ökning av mobila e-tjänstelegitimationer som vi såg för privata e-legitimationer för tio år sedan. Här har Freja en ledande position och den bankkonkurrent vi har på den privata marknaden möter vi inte här. Freja är faktiskt den enda e-legitimationen i Sverige som är statligt godkänd både för privat- och tjänsteanvändning.
Samtidigt agerar vi i en noterad miljö och påverkas givetvis av investeringsviljan som finns i det klimat som råder på marknaden. Riskaptiten har minskat i takt med att oron på marknaden har ökat. I ett läge där vi fortfarande investerar för framtiden får detta en praktisk innebörd både kring fokus för verksamheten och vägval kring finansieringen.
Oron på marknaden var väntad och som kommunicerats tidigare har fokus sedan slutet på förra året varit på intäkter och att på relativt kort sikt nå lönsamhet. Den praktiska konsekvensen för verksamheten blir att satsa mer på längre abonnemangsavtal och samtidigt optimera användaranskaffningen för att sänka kostnaderna.
Tittar man på kvartalets nyckeltal speglas detta fokus i starka tillväxttal både på avtals- och intäktssidan. Användaranskaffningen är fortsatt stark men i takt med förbättrad spårbarhet och beteendeanalys väljer vi mer riktade insatser för att optimera de resurser vi lägger på användaranskaffning – i stället för kostsamma reklamkampanjer. Riktade åtgärder kan vara stödinsatser till våra befintliga kunder för att registrera nya användare, t.ex. genom att sätta upp en registreringsstation i ett kommunhus, eller att marknadsföra Freja genom medlemsbrev och tidningar, information på hemsidor, och givetvis gemensamma aktiviteter på sociala medier.
Optimeringen av användaranskaffningen innebär lägre användaranskaffningskostnader, men kan periodvis innebära lägre tillväxtsiffror med avseende på nya användare. Tanken är att balansera aktiviteter utifrån självfinansiering. Utifrån ett intäktsperspektiv är en lägre tillväxttakt för användare inte ett problem. Antalet användare driver inte intäkter direkt, det är antalet abonnemangsavtal som är den viktigaste motorn för intäkterna.
Ur ett finansieringsperspektiv skapar en oro på marknaden sina egna utmaningar. Dock bidrar den starka orderingången av återkommande abonnemangsintäkter till att minska vårt beroende av extern finansiering tack vare att vi numera kan förskottsfakturera årsvis. Dessa avtal tecknas dessutom ofta över flera år vilket gör att vi bygger upp ett underliggande finansiellt värde – en tillgång som öppnar dörrar till fler finansieringsmöjligheter, friare handlingsutrymme och en starkare position i förhållande till investerare. I ett marknadsläge där investerare vill undvika risk bedömer jag att vår växande orderstock med långa avtal är en mycket värdefull tillgång.
När vi nu går in i andra hälften av 2022, gör vi det med två starka kvartal i ryggen, en välfylld säljpipeline och ett varumärke som blir starkare för varje dag.
Johan Henrikson, VD
Freja eID Group AB
Stockholm 10 augusti 2022
För rapporten i sin helhet, vänligen klicka på denna länk.
För samtliga finansiella rapporter, vänligen klicka på denna länk.
Denna information är sådan information som Freja eID Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 augusti 2022 kl. 07.30 CEST.
För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, vd Freja eID Group AB
Mobil: 08-5272 7982
E-post: johan.henrikson@frejaeid.se
För pressmeddelande i PDF vänligen besök vårt nyhetsrum på Cision här.