Idag den 15 augusti 2022 fyller Freja fem år, vilket på många sätt är ett mirakel. När hon föddes bedömdes hennes chanser till överlevnad av de flesta som små eftersom hon utmanade ett statligt uppbackat system som kontrollerades av storbankerna. Men Freja visade sig vara en livskraftig liten rebell som genom sin envishet, kreativitet och känsla för rättvisa tystade de tvivlare som inte trodde att hon hade en chans.

I början av 2000-talet ville staten och ett antal myndigheter införa e-tjänster för medborgare på internet, som vid denna tid hade fått sitt publika genombrott. Men man hade ingen lösning för hur man skulle identifiera användarna elektroniskt och vände sig därför till bankerna för hjälp. Ett flertal svenska storbanker gick samman och startade det vi nu känner som BankID.

Staten gav makten till bankerna

Systemet blev med åren en succé, men baksidan var att staten gav bankerna makt att bestämma vem som skulle kunna komma åt digitala samhällstjänster. Under några år erbjöd även Telia en e-legitimation men från 2013 lade man ner denna utgivning för privatpersoner. Samtidigt gick digitaliseringen i raketfart och allt fler offentliga och privata e-tjänster började kräva e-legitimering för inloggning och underskrifter.

Protester som få lyssnade på

Det hördes protester från individer med funktionshinder, ungdomar, personer med skyddad identitet, utlandssvenskar och andra grupper som inte kunde använda den e-legitimation som staten hade bidragit till att göra till en standard. Hundratusentals individer utestängdes från e-tjänster som krävde e-legitimation.

Bankerna var samtidigt förhindrade att inkludera alla att få en e-legitimation eftersom de var bundna av strikta myndighetsregler för att öppna ett bankkonto.

Freja tar upp kampen

Freja föddes ur tanken att det inte kan vara rimligt att ett antal banker begränsar hur Sverige ska digitaliseras. Det var inte bara orättvist, det var även en dålig affär för såväl samhället, företag och enskilda individer. Den framväxande digitala världen var full av möjligheter och digital identifiering var en förutsättning för dessa. En sådan värld kunde rimligtvis inte domineras av en enda aktör.

En lång startsträcka

Den 15 augusti 2017 lanseras e-legitimationen Freja eID och den första användaren registrerades i en liten by i Dalarna. Men det dröjde innan några större användarskaror hittade till Freja. Utan anslutna tjänster fanns ingen större efterfrågan. Utmaningen var att avtala med tillräckligt många tjänster för att göra Freja intressant för en användare. Men utan användare var det nästan omöjligt att övertala någon att bli kund. Tvivlarna gnuggade sina händer och väntade på rätt tillfälle att få säga ”vad var det jag sa?”

Med envishet, ständig produktutveckling och passionerade medarbetare började vi få in avtal efter avtal. Och sedan lossnade det.

Genombrottet kommer

Först 2021 fick vi det där genombrottet bland användare som vi kämpat för sedan starten. Antalet användare växte till nästan en halv miljon och idag närmar vi oss 700 000. Vi har nästan 500 avtal med företag, myndigheter och kommuner. En kund har ofta flera olika e-tjänster vilket innebär att tjänsterna som Freja fungerar i kan börja räknas i tusental. Dessutom accepteras Freja som fysisk ID-handling i över 7 000 butiker. Freja har också blivit en av de ledande aktörerna på området e-tjänstelegitimering. I april blev Freja dessutom den första svenska e-legitimationen som fungerar i ett annat land – Malta – och snart kommer du att kunna använda Freja i en lång rad europeiska länder.

Det mesta är ännu ogjort

Vårt mål är att alla i Sverige ska ha Freja och på sikt ta Freja till andra länder. Från att ha varit en liten utmanare har Freja utvecklats till en viktig del av Sveriges digitala infrastruktur som gör mycket mer än elektronisk identifiering och signering. Freja är en digital plånbok där du kan ha saker som ditt fysiska ID-kort, covidbevis och tjänstelegitimation. Du kan öppna dörrar med Freja. Du kan betala med Freja. Du kan ha ett ID-skydd i Freja. Du kan upptäcka och interagera med olika tjänster direkt från Freja-appen. Och framför allt, du har kontroll över din data och din identitet i en digital värld där tech-jättar hanterar din information som en handelsvara.

Tacktal!

Att Freja kommit så här långt beror först och främst på våra skickliga, kreativa och passionerade medarbetare som hade förmågan att visualisera den där katedralen vi höll på att bygga ända från det att vi murade det första lagret. De har visat att det är möjligt att mot alla odds utmana en monopolliknande struktur och skapa något som till och med överträffar det vi ville utmana – i form av funktioner, inkludering och innovation. Men vi står också i tacksamhetsskuld till våra första partner och kunder – och inte minst alla tusentals aktieägare – som har vågat tro på oss trots högljudda tvivlare. Och slutligen vill vi tacka dig som använder Freja – det är för dig vi skapar en tjänst som gör det digitaliserade samhället tryggare, mer inkluderande och lite mindre komplicerat att leva i.