Söndagen den 11 september 2022 går Sverige till val igen. Hur ska du förbereda dig innan du röstar? Vem får rösta? Vad gäller i vallokalen? Vi ger dig tips och råd inför Valet 2022.  

Vem får rösta?

I riksdagsvalet får alla svenska medborgare över 18 år rösta. Du måste också vara, eller ha varit, folkbokförd i Sverige för att ha rösträtt.

Åldersgränsen gäller även i valet till region- och kommunfullmäktige. Där får också vissa utländska medborgare rösta. För utlandssvenskar gäller också speciella regler. Läs mer om rösträtt på Valmyndighetens hemsida.

Hur kan jag förbereda mig på bästa sätt?

Alla partier presenterar sin politik och sina valmanifest på sina hemsidor. Fram till valet kommer de stora nyhetsmedierna rapportera om olika politiska utspel och du kommer kunna höra partiledarna i olika utfrågningar och debatter.

De flesta stora nyhetssajter har så kallade valkompasser där du kan läsa mer om hur partierna står i viktiga frågor och sedan fylla i vad du själv tycker. På några minuter får du svar på vilket parti som står dig närmast. Här ser du några av de valkompasser som finns:

Valkompass SVT Nyheter

Valkompass DN

Valkompass SvD

Valkompass TV4

Valkompass Aftonbladet

Hur går det till att rösta?

Det finns flera sätt att lägga sin röst på. Det vanligaste är att ta sig till en vallokal på själva valdagen.

Steg för steg för röstning i vallokal:

  1. Ta valkuvert och valsedlar.
    Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen.
  2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm.
  3. Lämna sedan rösten till röstmottagarna och identifiera dig
  4. Nu har du röstat! Röstmottagarna prickar av dig i röstlängden och lägger samtidigt ner valkuverten eller valkuvertet i valurnorna.

Kan jag identifiera mig med Freja?

Du måste kunna intyga din identitet när du röstar. Däremot listar inte Valmyndigheten vilka ID-handlingar som kan användas utan det är röstmottagaren som avgör vilka ID-handlingar som ska godkännas.

Kravet på att din ID-handling ska vara giltig är inte heller absolut, Valmyndigheten säger på sin hemsida att en utgången ID-handling i vissa fall kan användas. De specificerar inte villkoren för detta så säkrast är att ha med sig en giltig ID-handling.

Saknar du helt ID-handling tillåter Valmyndigheten också att någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa en ID-handling.

Rösta genom ombud

Du som på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom inte själv kan ta dig till vallokalen kan rösta med bud. Det betyder att någon annan tar din röst dit.

Bor du utomlands så kan du rösta via brev eller på de ambassader och konsulat som tar emot röster.

Hur gör jag för att förtidsrösta?

Du kan inte rösta digitalt men däremot förtidsrösta. Det går att förtidsrösta från och med 24 augusti 2022. Förtidsröstningen går till precis som i vallokalen, se ovan. Det är varje kommun som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning men det brukar exempelvis vara i lokaler som bibliotek, kulturhus eller Folkets hus.

Observera att du faktiskt kan ändra dig om du har förtids röstat. Om du på valdagen röstar på nytt är det den rösten som gäller och din förtidsröst ogiltigförklaras.

Fler frågor om valet 2022? På Valmyndighetens hemsida hittar du detaljerad information om det vi skrivit ovan samt vanliga frågor och svar. Du kan också ställa en egen fråga.

Kom ihåg – valet är ditt!