Ibland blir inte livet som du tänkt dig och skilsmässa är enda vägen ut. Vad ska du tänka på när livet tar en oväntad vändning och stora beslut ska fattas? Hur förbereder du dig på bästa sätt så att det blir så bra som möjligt för alla inblandade?
Reglerna om skilsmässa bygger på principen att om någon vill skilja sig ska domstolen respektera det. Därför behöver du aldrig ange några särskilda skäl till varför du vill skilja dig. På Sveriges Domstolars hemsida finns en guide till skilsmässa som kan vara bra att fylla i gemensamt innan ni tar nästa steg. Här nedan listar vi också fem enkla men viktiga tips som kan underlätta beslutet.
Fem tips för en lättare skilsmässa
1. Var noga med beslutsdatumet
Den dag då själva ansökan om skilsmässa registreras hos tingsrätten, den så kallade brytdagen, har stor betydelse för bodelningen. Det är tillgångarna och skulderna som finns i boet just vid detta datum som kommer att ingå i bodelningen. Det innebär alltså att om din partner köper en bostadsrätt efter brytdatumet, så ingår inte värdet av denna i det gemensamma boet. Inte heller om din partner skänkt bort en större summa pengar före brytdatumet.
2. Tänk på barnen
Se till barnens bästa. När ni berättar om ert beslut för barnen, se till att ha en plan som ni kan redogöra för. Vad händer med barnen kortsiktigt? Vad händer med barnen långsiktigt?
Tänk på att barnen har rätt till båda sina föräldrar, men du som förälder har enligt lagen inte rätt till dina barn.
3. Var ska ni bo?
Bostaden brukar vara ett av de största problemen i samband med en skilsmässa. Grundregeln är att den som har störst behov av bostaden (ofta den som har huvudansvaret för barnen) får bo kvar och därmed köpa ut den andra. Vad många inte vet är att det finns något som kallas för kvarsittanderätt, det vill säga att tingsrätten kan bedöma vem som har rätt att bo kvar i väntan på bodelningen.
4. Pengarna då?
Vid en skilsmässa ska det göras en bodelning och den kan i princip göras hur som helst, om ni är överens. Om ni inte är överens är det bodelningsreglerna som gäller, det vill säga att var och en har rätt till exakt hälften i boet efter avdrag för alla skulder. Undantagen är tjänstepension, ersättningar från försäkringar och enskild egendom.
5. Sist men inte minst – ta hand om dig!
En skilsmässa är påfrestande. Så, försök ta hand om dig själv så gott det går och sök hjälp om du inte fungerar i vardagen. Du kommer att behöva dina krafter.
När ni har bestämt er så gör ni en Gemensam ansökan om skilsmässa via en e-tjänst på Sveriges Domstolar. Här identifierar ni er säkert med en e-legitimation som exempelvis Freja eID+.