Perioden i sammandrag 

  • ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt) för segmentet Freja eID uppgick den 30 juni 2023 till 15,6 (6,1) MSEK, vilket var en tillväxt med 155% jämfört med föregående år. Under andra kvartalet uppgick tillväxten till 12% och under första halvåret var tillväxten 59%.
  • Antalet användare i tjänsten Freja eID uppgick den 30 juni 2023 till 900 000 (668 000)st, vilket var en ökning med 35% jämfört med föregående år. Under andra kvartalet var ökningen 6% och under första halvåret uppgick ökningen till 14%.

Andra kvartalet: 1 april – 30 juni 2023

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 9,0 (6,7) MSEK, vilket var en ökning med 33% jämfört med samma period föregående år.
  • Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 3,9 (1,7) MSEK, vilket var en ökning med 127% jämfört med samma period föregående år.
  • Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 5,1 (5,0) MSEK, vilket var en ökning med 2% jämfört med samma period föregående år.
  • Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -2,9 (-7,0) MSEK.
  • Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -6,7 (-10,5) MSEK.
  • Periodens resultat uppgick till -7,8 (-10,8) MSEK.
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -3,4 (4,0) MSEK.
  • Periodens resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,41 (-0,57) SEK.

Första halvåret: 1 januari – 30 juni 2023

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 17,5 (12,8) MSEK, vilket var en ökning med 37% jämfört med samma period föregående år.
  • Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 7,3 (3,1) MSEK, vilket var en ökning med 137% jämfört med samma period föregående år.
  • Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 10,2 (9,7) MSEK, vilket var en ökning med 5% jämfört med samma period föregående år.
  • Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -6,2 (-14,8) MSEK.
  • Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -13,7 (-21,7) MSEK.
  • Periodens resultat uppgick till -15,3 (-22,1) MSEK.
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -0,3 (-5,2) MSEK.
  • Periodens resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,81 (-1,17) SEK.

Väsentliga händelser under andra kvartalet

APRIL: Koncernen meddelar att de nyckeltal som bedöms vara de viktigaste indikatorerna för segmentet Freja eID:s utveckling visar fortsatt stark tillväxt. Annual Recurring Revenue (ARR) fortsätter växa i hög takt och under 2023 kommer fokus fortsatt vara på att så snabbt som möjligt nå lönsamhet.

APRIL: Koncernen meddelar att man har lämnat en hemställan till Socialdepartementet och socialminister Jakob Forssmed om att skattefinansierade e-hälsotjänster inte ska få diskriminera patienter baserat på vilken e-legitimation de har möjlighet att använda. All skattefinansierad vård ska vara tillgänglig på lika villkor för alla medborgare. I praktiken begränsas dock idag den enskildes rätt att välja e-hälsotjänst av vilken e-legitimation personen har. Eftersom cirka en miljon individer idag saknar den e-legitimation som många av e-hälsotjänsterna kräver, utgör detta ett fundamentalt samhällsproblem.

APRIL: Avtal skrivs med plattformen Mitt Skolval för identifiering med Freja för vårdnadshavare till tjänsten. Mitt Skolval driver en plattform där kommuner och fristående huvudmän enkelt kan hantera och administrera skolval och skolbyten. En välanvänd digital tjänst för alla föräldrar i Sverige med barn i skolåldern.

APRIL: Koncernen informerar att man tecknat avtal med Svensk Fastighetsförmedling AB om nya funktioner för digital kundinteraktion byggda på tillit, integritet och transparens. Samarbetet syftar till att ge användaren en friktionsfri koppling mellan Frejas ekosystem och Svensk Fastighetsförmedlings tjänsteutbud. I detta ingår funktioner som e-legitimering och digitala underskrifter men framför allt en möjlighet för en användare att sömlöst kunna upptäcka tjänster från Svensk Fastighetsförmedling och använda dem direkt från Freja.

APRIL: Samarbete inleds med jämförelsesajten Prisjakt. Det nya avtalet innebär att Frejas användare bland annat får tillgång till prisjämförelser direkt i Freja-appen.

APRIL: Avtal skrivs med det fackliga samverkansbolaget FASAB F6 för säker identifiering för medlemmar till bolagets digitala tjänster. Avtalet inkluderar förutom svenska medlemmar, användare från 18 europeiska länder.

APRIL: Koncernen meddelar att man har fått godkänt på sin ansökan att ge ut e-legitimationen Freja+ utan fysiskt möte. Godkännandet innebär att Freja kan minska utgivningstiden från timmar till minuter och därmed erbjuda en smidigare användarupplevelse, med bibehållen säkerhet. Den nya funktionen kommer att rullas ut stegvis. I början av sommaren kommer användare kunna börja använda pass för distansregistrering och senare kommer nationellt ID-kort att läggas till.

MAJ: Årsstämma hölls den 4 maj. Fullständigt protokoll från stämman finns tillgängligt på

www.frejaeid.com/finansiell-info/bolagsstyrning.

MAJ: Avtal skrivs med jämförelsetjänsten Zmarta. Detta innebär att det kommer att gå att legitimera sig med Freja för att teckna lån, elavtal och försäkringar via Zmarta och det blir även möjligt att gå direkt från Freja-appen till Zmarta för att använda deras jämförelsetjänster.

JUNI: Koncernen meddelar att man med stöd av bemyndigandet från årsstämman, beslutat om en riktad nyemission till Alcur Fonder i syfte att trygga finansiering på väg mot lönsamhet.

JUNI: Koncernen informerar att man nu har avtal med drygt hälften av Sveriges 290 kommuner. Avtalen avser dels säker inloggning till kommunens e-tjänster för medborgare och dels e-tjänstelegitimation för medarbetare. Ett stort antal kommunkunder har avtal för båda dessa Freja-tjänster.

JUNI: Avtal skrivs med Sveriges största nätapotek Apotea. Frejas användare kommer därmed kunna lägga till Apotea i Freja-appens digitala plånbok och identifiera sig elektroniskt på Apotea.se för att få tillgång till sina elektroniska recept.

JUNI: Koncernen meddelar att man tar nästa steg i att bli en internationellt skalbar ID-plånbok och e-legitimation då Freja nu kan ta emot användare från totalt 32 europeiska länder, sedan stöd för ytterligare 13 nationaliteter har lagts till i plattformen.

JUNI: Avtal skrivs med Älvdalens Utbildningscentrum, som första skola i landet, för utfärdande av e-tjänstelegitimationen Freja OrgID till samtliga anställda, en förberedelse för nästa års Digitala Nationella Prov.

JUNI: Avtal skrivs med Prorenata, Sveriges största leverantör av dokumentationssystem för elevhälsan. Avtalet innebär att Prorenata har lanserat stöd för inloggning med Freja+ i portalen som riktar sig till elever och vårdnadshavare. I portalen hanteras bland annat samtycke för vaccinering, blanketter, enkäter och mycket annat relaterat till elevhälsan.

JUNI: Koncernen meddelar att Värnamo kommun har slutit avtal för Freja OrgID. Avtalet inkluderar inte bara skolpersonal inför Digitala Nationella Prov utan innebär även att e-tjänstelegitimationen kommer att kunna användas inom alla delar av kommunens verksamhet.

Väsentliga händelser efter andra kvartalets utgång

JULI: Koncernen meddelar att de nyckeltal som bedöms vara de viktigaste indikatorerna för tjänsten Freja eID:s utveckling visar fortsatt god tillväxt. Fokus är fortfarande att nå lönsamhet så snabbt som möjligt och fortsatt ökande intäkter är den viktigaste bidragande faktorn.

Kommentar från VD

PÅ VÄG MOT LÖNSAMHET OCH NYA LÄNDER

Med denna kvartalsrapport visar vi att vi är på god väg mot lönsamhet, något som varit och förblir vårt fokus under överskådlig tid. Detta är det trettonde kvartalet i rad där årligt återkommande intäkter (ARR) ökar. Vi kan också konstatera att intäkterna ökar utan att kostnaderna gör det.

Vi ligger per den 30 juni 2023 på cirka 15,6 miljoner kronor i ARR och allt annat lika bör vi vara lönsamma på månadsbasis på EBITDA-nivå när månadsintäkterna har ökat med cirka en miljon kronor, motsvarande 12 miljoner ytterligare i ARR.

Hur lång tid tar detta? Och hur snabbt kommer lönsamheten öka när vi väl når break-even? Jag vill inte spekulera, men jag kan konstatera att under vårt hittills bästa kvartal har ARR ökat med över 4 miljoner kronor. Andra kvartal har uppvisat betydligt lägre ökning av ARR under ett kvartal. Men trenden – med tretton kvartals ökning i rad – är tydlig.

Nya nyckeltal

För att ge dig som investerare ännu bättre möjligheter att bedöma vår intäktsutveckling presenterar vi i denna rapport några nya nyckeltal, nämligen antalet abonnemangskunder och genomsnittlig ARR per abonnemangskund. Syftet med nyckeltalen är att ge dig som investerare relevant och tydlig information om vår utveckling. Vi ser regelbundet över vilka nyckeltal vi presenterar, vilket innebär att vi vid behov adderar nya nyckeltal eller exkluderar existerande, mindre intressanta nyckeltal.

Så kan vi öka takten

Vilka faktorer påverkar våra intäkter? Till att börja med kan vi konstatera att pandemi, krig i vår närhet, eller lågkonjunktur har inte påverkat vår nyförsäljning. Det som spelar roll är vår förmåga att lösa våra kunders problem. Och ju större problem, desto större intäktsmöjlighet. Låt mig ge ett par exempel.

Genomsnittlig ARR per abonnemangskund var 49 000 kronor vid utgången av årets andra kvartal. Majoriteten av kunderna använder Freja för e-legitimering av svenska privatpersoner. Här finns som bekant en hel del konkurrens och därmed en viss prispress.

Men några av våra kunder genererar tio gånger så stor ARR som genomsnittet. Det är exempelvis kunder som använder Freja som e-tjänstelegitimation eller kunder som använder Freja för utländska användare. Här har Freja ett mer unikt produkterbjudande och värdet på vår tjänst blir därmed högre.

Vår kontinuerliga produktutveckling innebär inte bara att kontraktsvärdet vid nyförsäljning kan höjas. Det innebär också möjlighet till merförsäljning och ökad ARR på existerande kunder.

Internationell expansion som bidrar till lönsamhet

Vi har alltså goda möjligheter att generera betydande intäkter bara från svenska kunder. Men våra ambitioner är större. Freja är från början byggd för internationell skalbarhet och vi ser nu ett allt större intresse från andra länder, där e-legitimering och digitala plånböcker fortfarande är i sin linda. Jag är övertygad om att e-legitimering kommer bli lika utbrett i dessa länder som det är i Sverige. Om intäktspotentialen i Sverige är stor är ju potentialen för resten av världen väldigt mycket större.

Planeringen för en internationell lansering har pågått under en längre tid och under de kommande kvartalen kommer vi ta nästa steg. Vår plan är dock inte att lansera en pengaslukande satsning för att erövra nya länder. Vår plan är att göra detta i partnerskap där vi står för plattformen och vår partner har de finansiella muskler som krävs för en etablering i ett nytt land. På så sätt står inte en utlandssatsning i konflikt med vårt fokus på lönsamhet.

Just nu för vi samtal med flera tänkbara partner. Viktiga egenskaper är att de har ett nätverk av lokala aktörer i de nya länderna, en samsyn kring Freja som internationell plattform samt finansiella resurser som kan borga för ett långsiktigt åtagande. Vi återkommer naturligtvis med resultaten av dessa samtal så snart vi har något konkret att presentera.

Johan Henrikson, VD

Freja eID Group AB

Stockholm 9 augusti 2023

För rapporten i sin helhet, vänligen klicka på denna länk

För samtliga finansiella rapporter, vänligen klicka på denna länk

Denna information är sådan information som Freja eID Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 10 augusti 2023 kl. 07.30 CEST

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, vd Freja eID Group AB
Mobil: 08-5272 7982
E-post: johan.henrikson@frejaeid.se

För pressmeddelande i PDF vänligen besök vårt nyhetsrum på Cision här.