Personer från Ukraina har sedan 2022 kunnat vara i Sverige under massflyktsdirektivet, men dock har det inte varit möjligt att folkbokföra sig. Efter en regelförändring är det nu möjligt att ansöka om att bli folkbokförd och därmed få ett personnummer.

Att ha ett personnummer har nästan blivit en förutsättning för att kunna leva och verka i Sverige. Många ukrainare som under flera år har vistats här utan att kunna få personnummer, har vittnat om stora praktiska svårigheter som en konsekvens av att inte ha personnummer.

Villkor för folkbokföring

För att kunna ansöka om personnummer måste du ha haft uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i minst två år. För att vara säker på att få ta del av de förmåner och ersättningar som följer med att vara folkbokförd måste ukrainare få ett beslut senast den 1 november 2024.

De som får besked om folkbokföring efter 1 november 2024 kan komma att omfattas av andra regler kring förmåner.

Personnummer möjliggör e-legitimation

En av sakerna som möjliggörs av att vara folkbokförd och ha ett personnummer är att kunna skaffa en e-legitimation som Freja+. Sverige är ett digitaliserat samhälle där e-legitimation krävs i en lång rad privata och offentliga e-tjänster.

Även utan personnummer kan du skaffa Freja, men har du endast tillgång till en begränsad mängd e-tjänster. Med Freja+ får du tillgång till betydligt fler. Så här gör du för att skaffa Freja+

  1. Ansök om att bli folkbokförd
  2. När du fått ditt personnummer, ansök om Skatteverkets ID-kort
  3. Ladda ner Freja och registrera dig med Skatteverkets ID-kort

Mer information om hur du som ukrainare blir folkbokförd och får personnummer får du på Migrationsverkets hemsida. Det finns också information på Skatteverkets hemsida.