Den 15 oktober genomförde vi webbinariet Våga vara digital. I länken nedan kan du se en inspelning av Jan Olssons och Johan Henriksons presentationer, samt den efter följande frågestunden. De frågor som inte hann besvaras på webbinariet finns besvarade nedan.

VÅGA VARA DIGITAL – LÄNK TILL INSPELNING

Frågor:

Följande frågor hann vi inte besvara under sändningen och här svarar vi på dem. Har ni övriga frågor är ni varmt välkomna att skicka dessa till info@frejaeid.com

Hur tänker ni kring upprätthållande av säkerhet om/när ni expanderar er verksamhet till andra länder (tänker kring er pressrelease om att Sveriges föranmälan av e-legitimationer till det europeiska eIDAS-systemet har godkänts?

Freja har prövats mot det svenska tillitsramverket som DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – står bakom. Detta gör att vi möter mycket högt ställda krav på säkerhet och vi har också regelbundna revisioner kring detta. Tack vare att vi möter dessa krav har vi blivit godkända för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

När Sverige genom DIGG gjorde en föranmälan till eIDAS så var det de svenska e-legitimationerna och det svenska tillitsramverket som granskades i en peer-review. Utgångspunkten var alltså att vi från Sveriges sida utgick från att övriga EU-länder skulle acceptera den säkerhetsnivå som vi har. I och med att föranmälan har blivit godkänd kan vi konstatera att Freja inte behövde göra några direkta justeringar av varken våra processer eller system för att möta de krav som ställs inom EU.

BankID har idag 8 miljoner användare. Tror ni det blir aktuellt att användare har fler e-IDs?

Ja, det tror vi är en rimlig tanke och med tanke på den användartillväxt vi ser för Freja så är det sannolikt så att många av de 332 000 användare vi redovisade för tredje kvartalet 2021 även har ett BankID. Det finns flera skäl till detta.

Freja erbjuder en lång rad funktioner som BankID inte erbjuder, exempelvis e-tjänstelegitimation, delad kontroll, delade enheter, fysisk identifiering, ID-skydd för att nämna några. Dessutom tror vi det är en bra sak ur ett samhälls och säkerhetsperspektiv om alla har någon form av redundans vad gäller e-legitimering. I takt med att samhällskritiska funktioner i mycket stor utsträckning idag är beroende av e-legitimering är det en riskabel strategi för ett land att förlita sig på en enda lösning.

Agenda :

13.05-13.30 – Så blir du säker på nätet

Talare: Jan Olsson  – Kriminalkommissarie, Polismyndigheten, Nationellt IT-brottscentrum (SC3), Noa

Expert på bedrägerier med 28 års erfarenhet av polisarbete och 10 år dedikerat mot bedrägerier. Sedan hösten 2018 mer mot komplexa cyberbrott på Swedish Cybercrime Center (SC3)

Med alla braskande rubriker om nätbedrägerier och ID-kapningar är det lätt att bli skrämd, till och med så att man väljer att undvika den digitala världen för att inte bli utsatt för brott. Men det finns många smarta tips och råd som tillsammans med enkla och tillgängliga verktyg gör att du kan bli mycket tryggare och säkrare på nätet. Jan Olsson är en av Europas ledande experter på bedrägerier och cyberkriminalitet. I den här sessionen delar han med sig av sin kunskap som hjälper dig våga lite mer så att du kan ta del av de fantastiska möjligheter som digitaliseringen erbjuder.

13.30 -14.00 – En e-legitimation med extra trygghet

Talare: Johan Henrikson, VD, Freja eID

Johan Henrikson är VD och medgrundare till företaget Freja eID som står bakom e-legitimationen Freja eID. Johan är diplomerad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning ekonomisk analys och styrning. Lång erfarenhet av försäljning och marknadsföring av IT-säkerhet.

E-legitimering är ett av de enklaste och bästa sätten att minska risken för ID-kapningar och bedrägerier på nätet. Trots det är det många som ändå inte vågar använda en e-legitimation på grund av oro att göra fel eller att bli lurad att använda den på ett felaktigt sätt. Men idag finns det en e-legitimation som har löst många av de orosmoment som många känner. Johan Henrikson berättar om hur Freja eID gör det enklare att vara digital med en e-legitimation som innehåller ett ID-skydd, ger möjlighet att en anhörig har delad kontroll över e-legitimationen och som också ger dig möjligheten att stänga av valda tjänster från e-legitimering.

Föranmälan krävs, anmäl dig till info@frejaeid.com

Presentationen sker digitalt, påminnelse med anslutningslänk skickas ut till alla som anmält sig.

Har du inte Freja? Ladda ner appen och registrera dig på bara några minuter!