Perioden i sammandrag

 Freja eID Group AB (publ) genomförde under andra kvartalet 2020 en avyttring av mindre strategiska verksamhetsdelar, vilket offentliggjordes den 9 juni 2020. Information i denna bokslutskommuniké avser kvarvarande verksamhet om inget annat anges.

 Fjärde kvartalet: 1 oktober – 31 december 2021

  • Antalet användare i tjänsten Freja eID uppgick den 31 december 2021 till 476 000st, motsvarande en ökning om 43% jämfört med föregående kvartal
  • ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt)* för segmentet Freja eID uppgick den 31 december 2021 till 3,7 MSEK, en tillväxt om 17% jämfört med föregående kvartal
  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 5,9 (6,1) MSEK
  • Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 1,2 (0,4) MSEK, vilket var en ökning med 226%
  • Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 4,7 (5,7) MSEK, vilket var en minskning med 18%
  • Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -8,8 (-6,5) MSEK
  • Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -12,1 (-10,0) MSEK
  • Periodens totalresultat för koncernen uppgick till -14,6 (-10,2) MSEK
  • Periodens resultat för koncernens kvarvarande verksamhet uppgick till -14,6 (-10,2) MSEK
  • Periodens resultat hänförligt till avyttrad verksamhet uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -10,5 (-7,2) MSEK
  • Periodens resultat per aktie före och efter utspädning för koncernens kvarvarande verksamhet uppgick till -0,77 (-0,67) SEK
  • Periodens resultat per aktie före och efter utspädning hänförligt till avyttrad verksamhet uppgick till 0,0 (0,0) SEK

Helåret: 1 januari – 31 december 2021

  • Antalet användare i tjänsten Freja eID uppgick den 31 december 2021 till 476 000st, motsvarande en ökning om 379% jämfört med föregående år
  • ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt)* för segmentet Freja eID uppgick den 31 december 2021 till 3,7 (1,3) MSEK, en tillväxt om 186% jämfört med föregående år
  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 20,6 (21,9) MSEK
  • Segmentet Freja eIDs nettoomsättning uppgick till 3,4 (1,2) MSEK, vilket var en ökning med 175%
  • Segmentet Fulfilments nettoomsättning uppgick till 17,2 (20,6) MSEK, vilket var en minskning med 16%
  • Koncernens rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -34,7 (-29,6) MSEK
  • Koncernens rörelseresultat (EBIT) uppgick till -47,1 (-43,2) MSEK
  • Årets totalresultat för koncernen uppgick till -52,3 (5,8) MSEK
  • Årets resultat för koncernens kvarvarande verksamhet uppgick till -52,3 (-45,1) MSEK
  • Årets resultat hänförligt till avyttrad verksamhet uppgick till 0,0 (50,9) MSEK
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -41,7 (-28,1) MSEK
  • Årets resultat per aktie före och efter utspädning för koncernens kvarvarande verksamhet uppgick till -2,93 (-3,06) SEK
  • Årets resultat per aktie före och efter utspädning hänförligt till avyttrad verksamhet uppgick till 0,0 (3,45) SEK

*ARR (Annual Recurring Revenue / Årligt återkommande intäkt) avser totalt värde av återkommande kontraktsbaserade abonnemangsintäkter under periodens sista månad multiplicerat med 12 (månader) samt förutsatt inga uppsagda abonnemang (“churn”) eller framtida tillkommande nya abonnemang.

 Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

 OKTOBER: DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – godkände ansökan till att utfärda e-legitimationen Freja eID+ till individer som har skyddad identitet.

OKTOBER: Information om tredje kvartalets fyra nyckeltal (användare, avtal, transaktioner och intäkter) presenterades. Tillväxten från andra kvartalet fortsatte.

OKTOBER: Sveriges föranmälan av e-legitimationer till det europeiska eIDAS-systemet godkändes. Ett stort steg togs därmed för att Freja ska kunna användas för e-legitimering i övriga EU-länder.

OKTOBER: PostNord införde stöd för att användare ska kunna legitimera sig med Freja eID som en fysisk ID-handling vid paketutlämning.

OKTOBER: Butikskedjan Direkten började acceptera Freja eID som fysisk ID-handling i de butiker som är anslutna till kedjan.

OKTOBER: Ny funktion lanserades som gör det möjligt för utlandssvenskar att registrera sig för e-legitimationen Freja eID. Första kunden att använda detta är tjänstepensionsbolaget Alecta.

NOVEMBER: Samarbetsavtal tecknades med Open Banking-aktören Focalpay AB i syfte att gemensamt utveckla lösningar där Freja är den ID-metod som används för att kontrollera digitala betalningar.

NOVEMBER: Ny funktion lanserades som möjliggör för individer med skyddad identitet att skaffa e-legitimationen Freja eID Plus.

NOVEMBER: Freja lanserade funktionen att skanna och tolka covidpass utan kostnad för arrangörer som behöver kontrollera besökares vaccinationsstatus samt möjliggör att checka in besökare i förväg online, genom en integration.

NOVEMBER: Freja meddelade att man passerat 400 000 registrerade användare och hade totalt 412 000 registrerade användare per den 26 november.

DECEMBER: Freja eID-appen uppdaterades med en funktion som gör det enklare att skanna och verifiera vaccinationsbevis enligt reglerna för arrangemang som infördes den 1 december.

DECEMBER: Freja tecknade ett utvidgat avtal med ID06 AB för samarbete i ytterligare sju europeiska länder. ID06 hanterar Sveriges största system för att identifiera individer på arbetsplatser och koppla dem till en arbetsgivare.

DECEMBER: Avtal tecknades med DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – om användning av Freja eID Plus inom eIDAS; EU:s ramverk för e-legitimering över gränserna mellan EU- och EES-länder. DIGG fick tidigare i höstas ett positivt besked kring Sveriges föranmälan till eIDAS, efter en peer-review från övriga länder. Nästa steg var att teckna ett tilläggsavtal med de svenska e-legitimationsutfärdare som ingick i föranmälan. Freja eID Group är den första utfärdaren att teckna detta avtal med DIGG.

Väsentliga händelser efter fjärde kvartalets utgång:

JANUARI: Apotek Hjärtat började acceptera Freja eID för fysisk identifiering på sina 390 apotek. Det betyder att kunder nu kan hämta ut recept enbart med Freja och inte behöver ha med sig någon fysisk ID-handling.

JANUARI: Information om fjärde kvartalets fyra nyckeltal (användare, avtal, transaktioner och intäkter) presenterades. Tillväxten fortsatte på alla fyra nyckeltal.

JANUARI: Samarbete med Axyer AB inleddes och avtal för identifiering och inloggning i AXYERs börsapp och plattform tecknades.

JANUARI: Freja meddelade att man nu har passerat 500 000 användare och hade totalt 503 000 registrerade användare per den 17 januari 2022.

JANUARI: Freja informerade att man är redo att stödja registrering av individer med styrkta samordningsnummer. Beslutet innebär att även dessa personer nu kan skaffa Freja eID Plus för säker inloggning till diverse onlinetjänster.

JANUARI: Freja meddelade att man har lanserat en funktion för onlinekontroll av Frejas mobila ID-kort för fysisk identifiering. Appen har sedan tidigare flertalet säkerhetsfunktioner som gör att äktheten i det mobila ID-kortet kan kontrolleras. Nu lanserades ytterligare en säkerhetskontroll som via en onlinefunktion bekräftar att det är ett äkta Freja ID-kort som visas i mobilen.

JANUARI: Karlstads universitet avtalade om att använda Freja eID som e-tjänstelegitimation för medarbetarna.

FEBRUARI: KPMG avtalade om Freja eID som e-tjänstelegitimation till företagets 2 000 medarbetare i Sverige.

FEBRUARI: Alvesta kommun avtalade om användande av Freja OrgID till kommunens medarbetare.

Kommentar från VD

ETT STARKT AVSLUT PÅ 2021 BÄDDAR FÖR EN STARK UTVECKLING 2022

För varje kvartal under 2021 har det blivit uppenbart att Freja plattformen kommit igång och börjat växa kraftigt på flera viktiga områden. Det fjärde kvartalet bekräftade denna bild och visade en stark avslutning på året.

Vid ingången på 2021 uttryckte jag att vårt fokus under året skulle vara användare. Användaranskaffning var den sista stora pusselbiten för att Freja skulle komma igång. Med ett ingångsvärde på 100 000 användare spände vi bågen ordentligt och satsade på en halv miljon användare till slutet på året. I praktiken innebar detta att vi skulle få in 1 100 användare varje dag i ett helt år. Vill man visualisera 1 100 individer så motsvarar detta 26 fullsatta stadsbussar som anländer varje dag, året runt. När året stängde hade vi 476 000 användare – en tillväxt på 379% – ett riktigt styrkebesked.

Succén med användaranskaffningen skedde inte i ett vakuum. Parallellt ökade vi antalet digitala tjänster där Freja kan användas till 391 (252) och kunde samtidigt under året meddela att Freja fungerade för fysisk identifiering på cirka 5 000 ställen (butiker, apotek, spelombud m.m). Freja har blivit mer synligt och mer relevant, vilket också förklarar tillväxten i användning som mäts genom transaktionsvolym. Detta driver i sin tur nya tjänster att ta kontakt, och fler användare som ansluter sig. En positiv växelverkan mellan användare och tjänster är därmed igång, och som skall förvaltas vidare i det nya året.

Ur ett intäktsperspektiv började vi också se starka positiva signaler med en ökning av kvartalsintäkten på 226% över året. En stor del av dessa intäkter består av abonnemang där avtalen kan sträcka sig över flera år. Kontrakterade abonnemang är typiska för SaaS (Software-as-a-Service) bolag som Freja, och i samband med denna bokslutkommuniké redovisar vi för första gången nyckeltalet ARR (Annual Recurring Revenue) för att synliggöra detta på ett bättre sätt.**

Freja är tänkt som en mötesplats mellan användare och tjänster. Abonnemangen kommer under överskådlig framtid utgöra vårt huvudfokus och vara en viktig grundbult i vår intjäning. I takt med att användarna och tjänsterna möts, ökar transaktionerna och då kompletteras abonnemangen även med rörliga intäkter. De rörliga intäkterna i sin tur kommer styras både av volym men också till stor del av transaktionsavgiften beroende på tjänst.

Redan idag har en Freja-användare flera tjänster som kan användas i olika sammanhang. Under 2022 kommer vi öka utbudet av tjänster i syfte att optimera intjäning samtidigt som vi tillför värde för både användare och tjänster. Där fokus under 2021 var på användare är timingen helt rätt för att under 2022 börja fokusera mer på intäkter.

Jag kan inget annat än att vara nöjd med året som gått, och se fram emot alla de aktiviteter och nya möjligheter som öppnar upp sig under 2022.

**Exempel: Om vi i november tecknar ett treårigt avtal med en månadskostnad på 30 000 SEK/mån så är kontraktsvärdet 30 000 x 36 = 1 080 000 SEK, men det som intäktsförs är november och december vilket motsvarar 60 000 SEK i Q4. Således synliggörs inte merparten av kontraktsvärdet i intäktsredovisningen. I detta fall kommer ARR (Annual Recurring Revenue) att öka med 360 000 SEK.

Johan Henrikson, VD

Freja eID Group AB

Stockholm 9 februari 2022

För rapporten i sin helhet, vänligen klicka på denna länk

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, vd Freja eID Group AB
Mobil: 08-5272 7982
E-post: johan.henrikson@frejaeid.se

För pressmeddelande i PDF, vänligen besök vårt nyhetsrum på Cision här