Få saker i livet betyder frihet på samma sätt som det gör att ha körkort. Här har vi sammanfattat några viktiga saker att tänka på när det börjar bli dags att planera för körskolan – både för dig som ska ta det och för dig som är förälder.

1. Skaffa körkortstillståndet direkt

Att skaffa körkortstillståndet gör du enkelt via Transportstyrelsens hemsida. Du når e-tjänsten enkelt med Freja eID+. Körkortstillståndet är giltigt i fem år, så det är bara fördelar med att skaffa det så snabbt du bara kan.

2. Gå till optikern på en gång

Om du väntar för länge med att gå till en optiker för att få ett synintyg kan din ansökan hos Transportstyrelsen bli ogiltig. Så se till att gå till optikern i samband med att du söker körkortstillståndet.

Allt du behöver göra är att gå till en godkänd optiker, visa ID-handling – till exempel ditt mobila ID-kort i Freja appen – och sen skickar optikern in syntestet till Transportstyrelsen.

3. Se till att din handledare skaffar tillstånd

Om du ska övningsköra privat måste din förälder, eller någon annan du ska övningsköra med, få ett handledartillstånd från Transportstyrelsen. De fixar detta enkelt via Transportstyrelsens e-tjänst och de kan logga in med Freja eID+. Handledaren måste också gå en kurs hos en trafikskola, denna kurs görs vid ett tillfälle under några timmar.

Även om du ska ta körkort hos en trafikskola kan det vara en bra idé att be någon av dina föräldrar att skaffa ett handledartillstånd. Många som övningskör hos trafikskola brukar efter tag bli sugna på att övningsköra när de ska åka bil med familjen. Därför är det en bra ide att ha lagt ner de få timmarna det krävs för att skaffa ett handledartillstånd.

4. Automat eller växellåda?

För många är den största frågan om man ska ta körkort för automat eller växellåda. Numera är de flesta bilar automatväxlade så man kommer ganska långt på det alternativet. Men vill du vara helt säker på att ha full frihet ska du ta för växellåda.

Ett tips är att du tar körkort för automat. Då kommer du spara massor av tid, eftersom det går åt många lektioner bara för att lära dig hantera växellådan. När du haft ditt automatkörkort i några månader, och känner dig trygg och bekväm i trafiken tar du några lektioner med växellåda och kör upp på nytt. De som gör på detta sätt spenderar totalt sett mycket mindre tid på att ta sitt körkort för växellåda.

5. Boka in uppkörningen i god tid

Det är ganska långa köer till uppkörning i många städer. Om du bokar in din uppkörning långt i förväg får du dels en motivation att övningsköra enligt din plan och dels slipper du stressen av att vänta på uppkörning när du väl känner dig redo.

Se också till att boka både teori och förarprov samtidigt. Via denna länk kommer du till Trafikverkets sida för bokning.