Enligt en ny lag som trädde i kraft 1 december 2022 så ska du som kattägare nu registrera din katt hos Jordbruksverket.
För att kunna registrera din katt behöver den först vara id-märkt. Den nya lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Om du har en anläggning där du håller katter, till exempel ett katthem eller är uppfödare, så ska du också registrera anläggningen i ett separat register.
Så registrerar du din katt
Du registrerar din katt i Jordbruksverkets e-tjänst. Det kostar 40 kronor per katt och du betalar med Swish eller kort. Det kan dröja innan du ser din katt i registret även om registreringen gått igenom.
Till e-tjänsten loggar du säkert in med Freja+ även kallat Freja eID Plus: Registrera din katt
Här kan du läsa mer om märkning och registrering av din älskade kissemiss. Märka och registrera katter
Vanliga frågor och svar om kattregistrering
1. Min katt är redan registrerad i ett kattregister, ska jag registrera den ändå?
Ja, det ska du göra. SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och SKK (Svenska Kennelklubben) är organisationer som för frivilliga register för katter.
Jordbruksverkets nya kattregister är inte samma sak som dessa register. Även om du redan har registrerat din katt i ett frivilligt register behöver du registrera den specifikt hos Jordbruksverket från januari 2023. De kommer inte kunna föra över redan registrerade katter från andra register till sitt kattregister.
2. Jag vet inte hur gammal min katt är, hur gör jag med registrering då?
Om du inte vet när din katt är född så får du göra en egen ungefärlig uppskattning. Ta gärna hjälp av exempelvis en veterinär att ålders bedöma katten.
Även om din katt bedöms vara född före den 1 januari 2008 kan du registrera den om du vill. Katter som är födda före 1 januari 2008 är undantagna från lagen eftersom lagstiftaren har velat bespara så pass gamla katter det ingrepp som det innebär att bli id-märkt.
3. Vad händer om jag inte registrerar min katt?
Ett syfte med lagen är att det ska bli lättare att återförena en upphittad katt med sin ägare. Om din katt är omärkt och oregistrerad är det svårare att återförena den med dig om den springer bort.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen om märkning och registrering efterlevs. Det är också länsstyrelsen som fattar beslut om eventuella åtgärder.
Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att hen ska id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och/eller oregistrerad kan länsstyrelsen förelägga om vite i syfte att få dig som kattägare att efterleva lagen.
4. Min katt är redan på rymmen – vad gör jag?
På hemsidan vilse.nu kan du efterlysa din katt och mycket mer.
5. Jag har inte Freja+ än – hur gör jag?
Har du inte Frejas högsta säkerhetsnivå ännu? Ingen fara det är lätt och går fort att få Freja+.
Du gör bara ett snabbt, fysiskt besök hos ett av 2 000 ombud i hela Sverige. Det tar någon minut och det enda du behöver:
- ta med dig är din mobil och
- den ID-handling du använde när du registrerade dig för Freja.
Den fysiska ID-kontrollen är ett krav från staten och krävs för att få tillgång till myndigheternas e-tjänster, Frejas ID-skydd med mera. Listan över alla ombud finns i Freja-appen.