Att visa skärmen på din telefon när du får frågan ovan är kanske inte det första du tänker på. Men precis som många andra idéer som till en början framstod som science fiction och numera är en del av vår vardag, kommer vi snart kunna leva våra liv helt utan att bära omkring en plånbok full med plastkort.

Vi använder våra mobiler för allt fler saker och trenden ser inte ut att mattas av. Flera timmar varje dag spenderas på att scrolla i olika sociala medier-flöden, besöka webbplatser, lyssna på musik och kolla på videoklipp. Risken att du går hemifrån utan din mobil är minimal och att ha glömt att ladda mobilen skapar för en del människor numera något som kan jämföras med en existentiell kris.

Mobilen tar över ännu ett område

Nu är mobilen på väg att göra ytterligare en pryl överflödig; ID-kortet. Efter att ha gjort det meningslöst att bära omkring ett betalkort av plast med lösningar som Apple Pay och Samsung Pay är det nu dags att göra ytterligare ett plastkort överflödigt.

Precis som med att digitalisera betalkorten är det en stor teknisk utmaning att digitalisera en ID-handling så att den kan användas lika smidigt via en mobil som ett fysiskt kort.

Skapa förtroende

Till att börja med måste man skapa förtroende för systemet och appen. Detta kräver dels hög teknisk säkerhet men också att man följer och är certifierad enligt de ramverk som myndigheter tillhandahåller kring elektroniska identiteter.

Med ett etablerat förtroende krävs i nästa steg tjänster där ID-handlingen accepteras samt användare – för att innovationen ska få spridning. Ju fler tjänster som accepterar den elektroniska ID-handlingen, desto fler människor börjar använda den vilket väcker intresse för ännu fler tjänster att acceptera den och så fortsätter det.

När vi lanserade vår tjänst hade vi byggt den på ett grundmurat förtroende för att därefter attrahera tjänster och användare.

Freja eID – en myndighetsgodkänd elektronisk identitet

Freja eID är den första mobila eID som har godkänts för kvalitetsmärket ”Svensk e-legitimation” av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning. Detta innebär att Freja eID uppfyller högt ställda krav kring säkerhet, ursprungsidentifiering av användare och personlig integritet.

Alla uppgifter som en användare registrerar i Freja eID – och som ligger till grund för den elektroniska identiteten – granskas noga av vårt säkerhetsteam genom uppslag i offentliga register, kontroll hos exempelvis Polisen eller Transportmyndigheten för att validera ID-handlingens giltighet och en lång rad andra kontroller. Utöver det har vi lagt till ytterligare säkerhetsåtgärder för att säkerställa att ID-skärmen i Freja eID inte kan förfalskas – det finns en separat artikel om just detta.

Använda Freja eID som ett fysiskt ID-dokument

Den första tjänsten där Freja eID kunde användas för fysisk identifiering var i ATG:s mer än 2000 butiker stora nätverk för att lägga spel och hämta vinster – det vill säga hos kedjor som ICA, Coop. Willys och en lång rad fristående butiker. Sedan dess har många användare anammat funktionen och vi hör de mest skiftande historier om hur användare gjort allt från att hämta paket till att bli medlemmar i kundklubbar eller bara bevisa sin ålder. Läs mer om hur du använder Freja som ID-handling här.

Det finns till och med berättelsen om en användare som har klarat sig en och en halv månad utan sin plånbok, han använde telefonen både för betalningar och identifiering!

Om du själv har upptäckt hur du kan använda Freja eID för fysisk identifiering vill vi gärna höra om din upplevelse. Skicka ett mejl till info@frejaeid.com så kan vi dela med oss av din historia!