Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.
År 2021 anmäldes 1 143 romansbedrägeribrott. I genomsnitt förlorade brottsoffret 350 000 kr. I de allra flesta fallen togs den initiala kontakten via sociala medier eller datingsidor/appar, så kallad Catfishing.
Vad är catfishing?
Catfishing innebär att en person skapar en falsk profil i sociala medier, eller något annat socialt nätverk. De använder bilder på en helt annan person och hittar på en historia om sig själva som ofta är långt ifrån verkligheten. Dessa falska profiler kan ha syften som sträcker sig hela vägen från en oskyldig jakt på bekräftelse till omfattande, organiserad brottslighet med målet att lura till sig stora summor pengar.
Vanliga profiler för bedragaren
Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien osv. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har offer och bedragare kontakt flera gånger per dag.
Varningssignalen – plötsligt behov av pengar
En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.
Bedrägeriet kan fortgå i andra former
Efter att relationen tagit slut kan den drabbade i vissa fall kontaktas av någon som erbjuder sig att hjälpa henne/honom att få tillbaka sina pengar. Detta är också ett bedrägeri, eftersom den drabbade ombeds att betala en avgift för att få hjälp – utan att hjälpen kommer.
Här avslöjas de ekonomiska och känslomässiga bedrägerierna som Simon Leviev utsatt flertalet kvinnor för, samtidigt som de trodde att han var deras vän eller pojkvän. Kvinnor över hela världen men främst i Norden drabbades av denne man.
Digitala bedrägerier som exempelvis romansbedrägerier ökar och man kan lätt bli orolig. Kanske tvekar man att vara aktiv i den digitala världen för att inte riskera att bli utsatt för brott – det ska man inte behöva.
Det finns ändå mycket man kan göra själv för att skydda sig – ett tips är exempelvis att med Freja-appen, kan du be en person att dela sin identitet via appen direkt till dig, för snabb och säker bekräftelse att personen verkligen är den som den utger sig för att vara.
Om du har blivit utsatt
Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri:
- Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har gjorts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
- Anmäl till polisen.
- Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
- Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.