Det brukar sägas om digitala tjänster att om du inte vet vad som säljs är det du och din data som är produkten. Det är kanske lite tillspetsat men ringar ändå in en av de största utmaningarna i den digitala eran; vem som ska ha makten över din data och i förlängningen hela ditt digitala liv. Freja eID är skapad för att ge dig ett verktyg för att ta tillbaka kontrollen.

Det finns många skräckhistorier och lika många skrönor om hur stora tech-bolag bokstavligen kartlägger användarnas liv och tjänar miljardbelopp på att sälja reklam och produkter baserat på den kunskap de inhämtat. Big Brother-samhället som utmålades som en fantasifull dystopi i George Orwells klassiker 1984 har enligt många inte bara blivit verklighet, utan blivit mycket värre än vad man kunde befara.

Och om den digitala världen är galen idag, hur kommer den se ut i morgon? Vi satte oss och spånade fram några framtidsscenarier om hur det kan komma att utvecklas ifall utvecklingen spinner vidare utan kontroll. Vi gjorde det visserligen med en humoristisk underton men det finns ett stråk av allvar som bottnar i en verklig oro om vad som kan hända ifall du som användare inte ges tillräckligt bra verktyg för att ta tillbaka kontrollen över ditt digitala liv. Har du inte sett filmerna? Gilla oss på Facebook och följ oss på Instagram för mer!

Redan idag är ditt digitala liv i många stycken ett allmängods, fritt för teknikbolag att kapitalisera på. Tech-bolagen försvarar sig med att de inhämtar så mycket data om dig för att kunna presentera relevant information och reklam till dig. Om du inte har småbarn uppskattar du förmodligen att slippa blöjreklam, men detta handlar om mycket mer om vilken sorts reklam du får se i dina sociala medier flöden. Det handlar om att ett företag tar sig rätten att utnyttja information som tillhör dig, på ett sätt som de finner bäst, utan att du kan göra så mycket åt saken. Visst, du har accepterat deras integritetspolicy, men hur många har egentligen läst igenom de mastodontdokument som gömmer sig bakom den där ”Godkänn”-knappen man slentrianmässigt klickar på?

Principen att man kan dela med sig av sin data för att kunna nyttja olika tjänster eller få relevant information är det inget fel på. Felet uppstår när det görs över huvudet på användaren. Om din data är värd pengar, varför skall någon annan ta åt sig hela vinsten? I framtiden kommer det säkert finnas tjänster som erbjuder sig att dela med sig av det värde som din data genererar, men där är vi inte ännu. Däremot finns verktyg som ger dig mer kontroll över vilken data du delar och med vem. Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation som också kan användas för att dela data som e-post, mobilnummer, adress, personnummer etc med digitala tjänster. Det som gör Freja unikt är att du som användare vid varje tillfälle du delar data får se exakt vad du delar med dig av och ge ditt samtycke varje gång.

Så vad är ditt digitala liv värt? Egentligen är det kanske inte det ekonomiska värdet som är det viktigaste. Det stora värdet ligger i att kunna ha samma integritet och kontroll över ditt liv i den digitala världen som i den fysiska. Med tjänster som Freja eID finns nu möjlighet att ta tillbaka en del av kontrollen. Det är en bit kvar tills du kan få full kontroll, givet hur den digitala världen ser ut idag, men även en lång resa börjar med ett första steg.

download frejaeid on the app storedownload frejaeid on the google play storedownload frejaeid on the huawei app gallery