Bedrägerier mot seniorer ökar lavinartat. Under 2021 anmäldes 4309 befogenhetsbedrägerier mot äldre. Fram till och med augusti i år är anmälningarna redan uppe i 5312 befogenhetsbedrägerier, en ökning med 23 % jämfört med hela 2021.
Det vanligaste är att äldre blir uppringda av bedragare, så kallad Vishing (telefonbedrägeri). Man ringer upp det tilltänkta offret och försöker lura till sig tillträde till bostaden, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton, eller genom att utge sig vara från exempelvis polispersonal, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman.
Stöldskyddsföreningen (SSF) meddelar just nu att ett vanligt förekommande sätt är att man blir uppringd av en datoriserad röst som påstår sig komma från svenska polisen och att det är något fel med ens nationella ID-kort.
Så skyddar du dig och är förberedd
På SSFs webbsida säkerhetskollen.se kan man hålla sig uppdaterad om de senaste bedrägerierna och olika termer och begrepp som kan vara bra att känna till.
Inom kort kommer även Freja-appen att visa aktuella bedrägerivarningar från Säkerhetskollen – ett enkelt och snabbt sätt att hålla sig uppdaterad.
Tips för att minska risken att bli lurad
- Aldrig lämna personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra på deras begäran
- Aldrig logga in med BankID eller Freja eID på uppmaning från någon annan
- Kontrollringa till bank, polis eller sjukvård om man är osäker på vem man pratat med
- Omedelbart kontakta banken om man misstänker att man blivit lurad på bankuppgifter
- Begära legitimation om man är osäker på besökare
- Alltid polisanmäla om man upplever att någon ringt upp och försökt att lura en
Hjälp till att sprida budskapet
Har du en anhörig eller bekant som är i riskzonen för att bli utsatt för bedrägerier, ta dig tiden att berätta om tipsen ovan. Att vara vaksam när någon oväntat hör av sig gör att individen kan känna sig trygg i att lägga på luren och göra en motringning. Det absolut bästa skyddet mot bedrägerier är kunskap.
ID-skydd med Freja eID+
Med Freja eID+ bevakar Freja folkbokföringsadressen och meddelar om någon obehörigen ändrar den, eller skapar en så kallad särskild postadress. Ett enkelt och kostnadsfritt sätt att få ytterligare koll.
Frejas ID-skydd aktiveras automatiskt när du skaffar säkerhetsnivån Freja eID+ och detta är helt kostnadsfritt för dig som användare. Ett tips kan också vara att logga in på Skatteverket och lägga till en spärr på din folkbokföringsadress.
Detta gör att det krävs e-legitimation när adressen ska ändras. Du kan använda Freja eID+ för att logga in till Skatteverket.