Alla ska ha samma rätt att nå den vårdtjänst de behöver, eller hur? Den 7 april varje år uppmärksammar WHO Världshälsodagen. I år har dagen temat ”Hälsa för alla”.

Var tionde invånare i Sverige lever i digitalt utanförskap. De har av olika anledningar inte den e-legitimation som krävs för att komma åt tusentals vårdtjänster som de flesta av oss tar som självklara.

Det finns ju dock Freja som också är en statligt godkänd e-legitimation och som kan inkludera många av dem som står utanför. Redan från 13 års ålder kan du skaffa Freja och du behöver inte ha ett bankkonto.

Tillgång till den vårdtjänst du behöver

Ungdomar, individer med funktionshinder och en del äldre är exempel på personer som inte kan ha bankkonto och därmed inte kan skaffa bankernas e-legitimationslösning. Men dessa personer behöver ju förstås också tillgång till olika digitala vårdtjänster och vårdappar.

Vissa tjänster är privata och vissa är offentliga och genom att inte erbjuda alla tillgängliga alternativ för inloggning till tjänsterna så exkluderas ett stort antal människor i Sverige. De kan exempelvis inte;

  • boka tid för vaccination
  • boka videomöte med psykolog
  • boka videomöte för rådgivning av läkare
  • hantera recept och mycket, mycket mer

Freja jobbar hårt varje dag för att få fler vårdtjänster och vårdappar att lägga till även Freja som inloggningsmetod för att öka inkluderingen.

Saknar du också att kunna använda Freja eller känner du någon som står utanför och inte kan identifiera sig till de vårdtjänster de önskar? Hör av dig till oss på kontakt@frejaeid.se

E-hälsa för alla!

Den 5 april 2023 lämnade Freja in en hemställan till Socialdepartementet och socialminister Jakob Forssmed om att skattefinansierade e-hälsotjänster inte ska få diskriminera patienter baserat på vilken e-legitimation de har möjlighet att använda. Läs mer här.

I slutet av 2022 påbörjade Freja uppropet ”Alla ska med” en kampanj mot digitalt utanförskap – läs mer här.