Elin Häggberg wrote about Freja eID on her blog – Teknifik in a collaboration with us. Here is a snippet of the blogpost (in Swedish):

Nu ska vi snacka e-legitimation! Du kanske tänker: ”Jo men jag har ju redan BankID”. Det är lätt att man sätter likhetstecken mellan det och e-legitimation. Men det stämmer inte riktigt! Det finns faktiskt flera e-leg och som dessutom har andra och helt unika funktioner.

I det här inlägget tänkte jag berätta om Freja eID och varför det kan funka som ett fint komplement till BankID. Dessutom finns det massor med bra grejer med Freja som du kanske inte vet om? Som att du kan använda det som leg istället för körkort eller pass? Eller att du kan ha delad kontroll med någon som kan behöva lite extra stöd med det digitala? Eller att du kan lagra och visa ditt covidbevis direkt i appen, t.ex. om du ska på event eller resa?

Är Freja eID en säker och pålitlig e-legitimation att använda?

Yes, det är det. Det var faktiskt Regeringen som gick ut med att det behövdes en till e-legitimation på marknaden som alternativ till bankernas. Och Freja eID är godkänd av Digitaliseringsmyndigheten DIGG med märkningen ”Svensk e-legitimation”.

Freja går att använda för att logga in på en rad svenska myndighetssajter för e-tjänster (t.ex. 1177, Skatteverket, Pensionsmyndighetens) om man har sett till att skaffa den högsta nivån, Freja eID+.

Kan någon ta en bild av mitt Freja eID och använda?

Nej, för det är en liten klocka som räknar ned tiden på ID:t och i appen kan du även trycka på skärmen (precis som i många andra appar, t.ex. Swish) och få fram en animation och ljud som visar att det är appen och inte bara en bild av någons ID.

Continue reading on the Teknifik blog.