Fred och säkerhet tas ofta för givet och tyvärr krävs det tragiska saker såsom krig för att påminna oss om hur ömtåliga dessa förutsättningar är. Händelser som varit otänkbara för några månader sedan fyller nu nyhetsflödet dagligen, hack i häl på en tvåårig pandemi.

Tyvärr finns det de som väljer att utnyttja andra i svåra tider som dessa. Cyberattacker har många former, men syftet är alltid detsamma: att komma åt skyddade uppgifter med illvilligt uppsåt. Med lite enkla förberedelser kan du däremot höja skyddet för dig och din familj:

1. Ha en backup när det gäller e-legitimation

Infrastruktur såsom e-legitimationer är kritiska för att komma åt offentliga och privata e-tjänster. Därför är det viktigt att ha en redundans eller backup, och inte enbart förlita sig på ett en viss lösning finns tillgänglig i stunden. Se till att alla familjemedlemmar skaffar Freja eID+ så att de kan komma åt 1177, Skatteverket och andra kritiska tjänster ifall andra e-legitimationer inte funkar i stunden.

2. Akta dig för falska lösenordsomställningar

Om du någon gång glömt ett lösenord är du säkert medveten om att bekräftelsemail nästan alltid är en del av processen. Bedragare utnyttjar det faktum att många ofta ställer om sina lösenord, så de skickar nätfiskemail maskerade för att se ut som äkta lösenordsomställningsmail i syfte att ta över ens konto.

Denna sorts angrepp är vanligt förekommande och de flesta populära e-tjänster och sociala medier har utsatts för det någon gång.

Det bästa sättet att skydda sig är att vara vaksam. Om du får en uppmaning att ställa om lösenord eller verifiera ett konto som du inte har något minne av att ha påbörjat radera mailet omedelbart.

Om du påbörjade processen men känner dig osäker eller misstänksam, tryck inte på något. Bättre i så fall att gå till tjänstens officiella hemsida och initiera processen på nytt för att vara säker.

Detta är ett av skälen till att vi på Freja tror så starkt på att röra oss bort från lösenord till flerfaktorsautentisering, då lösenord är bökiga och omständiga men även en betydande säkerhetsrisk.

3. Torska inte på nätfiske

Trots att nätfiskeangrepp var som mest frekventa runt 2015 tenderar det att växa under kristider. Under Covid-19 pandemin sköt dem upp så mycket som 220% och, oroande nog, har cyberattacker med ursprung i Ryssland åttadubblas sedan början av februari.

I grund och botten är nätfiske när en bedragare skickar bedrägliga meddelanden avsedda att lura mottagaren till att avslöja känslig information, som därefter kan användas för att utsätta mottagaren för ytterligare cyberattacker, oftast via mailkorgen. När bedragaren har tillgång till den kan det orsaka mycket mer skada.

Mjukvara har utvecklats för att motverka denna slags angrepp, men det är alltid viktigt att vara vaksam när det gäller misstänksamma mail.

4. Håll dig uppdaterad med Säkerhetskollen

Ta för vana att gå in i ‘Utforska’ i Freja-appen och skrolla ner till ‘Freja partner’ så hittar du Säkerhetskollens utvalda plats. Säkerhetskollen är en tjänst från Stöldskyddsföreningen.

Tryck på den utvalda platsen för att öppna den och hitta de senaste nyheterna och säkerhetsvarningarna från Säkerhetskollen vad gäller digital brottslighet, cyberhot, bedrägerier och bluffar.

Säkerhetskollen har också bra artiklar med råd om hur du blir trygg på nätet och olika säkerhetstips, perfekt om du känner dig osäker på var du ska börja för att känna dig mer säker online. Du kan också få personlig hjälp av dem via chatt eller mejl.

Höj din säkerhetsmedvetenhet

Att sprida kunskap om Freja som en kostnadsfri, statligt godkänd tjänst som kan bidra till att ta bort samtliga risker som vi nämner här ovanför, på ett eller annat sätt, kan också vara värdefullt. Vare sig det handlar om flerfaktorsautentisering istället för osäkra lösenord eller som ytterligare ett alternativ för att komma åt viktiga e-tjänster kan Freja vara en  perfekt app i kampen mot cyberattacker och nätbedrägerier.

Har du frågor om säkerhet eller e-legitimation finns Frejateamet alltid här för att hjälpa dig. Vår support har öppet 08-22, varje dag. Håll dessutom koll på våra bloggar här på hemsidan för att få fortsatta uppdateringar och senaste nytt inom säkerhet.