I den här artikeln finns information om hur du kan skaffa den digitala advokatlegitimationen i Freja, hur det fungerar och varför Sveriges Advokatsamfund valt denna lösning.

Varför måste jag ha Freja+ för min digitala advokatlegitimation?

Sveriges Advokatsamfund har valt att samarbeta med Freja eID Group för att använda e-legitimationen Freja+ för att digitalisera advokatlegitimationen. Huvudskälet är att öka säkerheten och förenkla utgivningsprocessen.

Kan jag inte ha ett fysiskt kort om jag vill?

Den digitala advokatlegitimationen kommer inte att ersätta redan utfärdade fysiska kort. De kommer båda att vara giltiga legitimationer, men nya fysiska kort kommer inte att tillverkas.

Vad är Freja?

Freja+ är en godkänd svensk e-legitimation. Det betyder att svenska staten genom myndigheten för digital förvaltning – DIGG – har gjort en prövning av att Freja+ är tillräckligt säker för att få användas i offentliga tjänster som exempelvis Skatteverket och Domstolsverket.

Freja har idag mer än en miljon användare och fungerar till mängder av e-tjänster samt till tusentals butiker som en fysisk legitimation. Läs mer om godkända e-legitimationer här.

Kostar det något att ha Freja?

Nej, att använda Freja som e-legitimation eller som fysiskt ID-kort kostar inget för dig som användare.

Varför kan jag inte använda min e-legitimation från banken?

Sveriges Advokatsamfund, som ger ut advokatlegitimationen med Freja, har tecknat avtal med Freja eftersom de erbjuder en roll-baserad legitimation vilket bankernas lösning inte gör.

Hur skaffar jag Freja+?

Du måste ha en mobiltelefon/surfplatta, ett pass eller nationellt ID-kort. Har du inte det fungerar det även med körkort eller Skatteverkets ID-kort. Du laddar ner appen på din telefon och följer instruktionerna.

Använder du pass eller nationellt ID-kort aktiveras Freja+ inom några minuter. Använder du körkort eller Skatteverkets kort måste du även göra ett besök hos ett Freja ombud för en fysisk ID-kontroll. Läs mer om att skaffa Freja här.

Jag har lyckats skaffa Freja+, vad gör jag nu?

Logga in på Mina Sidor hos advokatsamfundet.se, ta dig vidare till ”Digital advokatlegitimation” och följ instruktionerna.

När du skannat QR-koden med appen och verifierat ditt Freja eID+ behöver du ytterligare verifiera dig genom att manuellt ange ditt personnummer. Godkänn och bekräfta därefter din identitet, samt godkänn att yrkeslegitimationen läggs till i Freja.

Jag har fler frågor, vart vänder jag mig?

Har du frågor som handlar om advokatlegitimationen, inloggningen och aktiveringen av den, läs mer här. Har du frågor om Freja, läs mer här.