Sverige är idag beroende av e-legitimering. Utan e-legitimation kan du inte göra självklara saker som att betala med mobilen eller logga in till vården. En längre störning och det svenska samhället skulle stanna. Tyvärr har vi i Sverige gjort oss allt för sårbara genom att tillåta oss bli beroende av en enskild e-legitimation.

Rysslands invasion av Ukraina har öppnat ögonen för de flesta. Osannolika risker är plötsligt reella hot. En av dessa risker är hur vi i Sverige gjort oss beroende av en enda e-legitimation, trots att fler alternativ har funnits i många år. Nu är det hög tid att agera. Nu är det dags för alla svenska e-tjänster – privata som offentliga – att ta sitt ansvar och införa stöd för samtliga statligt godkända mobila e-legitimationer.

Sverige har sedan flera år två mobila e-legitimationer som är godkända av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning; BankID och Freja eID+. Problemet är att bara några hundra av de cirka 5000 e-tjänster som idag är beroende av e-legitimering bara erbjuder ett alternativ.

Flera aktörer var tidigt ute och tog sitt ansvar som exempelvis Skatteverket, Pensionsmyndigheten och 1177. Men fortfarande står de flesta statliga myndigheter och hälften av alla kommuner utan något alternativ. De flesta banker, försäkringsbolag, elbolag och finansiella tjänster samt andra samhällskritiska tjänster som teleoperatörer är också beroende av en ”single point of failure” när det kommer till inloggning och digital identifiering.

När byggde Noa arken? Före floden. Nu ser vi tecknen i skyn och vi vet att risken för ett digitalt angrepp mot Sverige är högre än någonsin tidigare. Nu är det hög tid för alla e-tjänster att ta sitt ansvar. Att lägga till stöd för fler än en mobil e-legitimation är en enkel integration. För många är det så enkelt att man bara ber sin IT-driftspartner att tända upp fler e-legitimationer, eftersom dessa integrationspartners redan har stöd för detta. Dessutom är det i princip kostnadsneutralt för e-tjänsten; människor loggar ju inte in mer bara för att det finns alternativ. För medborgaren är en e-legitimation som Freja eID+ också helt kostnadsfri att skaffa och använda.

Att få upp hela Sveriges totalförsvarsberedskap med upprustat försvar, beredskapslager och livsmedelsförsörjning kommer ta flera år. Men att lyfta vår beredskap kring den kanske viktigaste digitala infrastrukturen kan vara klart inom några veckor om alla tar sitt ansvar. Sker inte detta måste riksdagen lagstifta om alla statligt godkända e-legitimationer finns som identifieringsalternativ i de e-tjänster som är beroende av e-legitimering.