Freja eID Group AB (publ) har tillsammans med 13 funktionsrätts- och äldreorganisationer genomfört ett upprop om digital inkludering. Uppropet och namninsamlingen kommer att lämnas till civilminister Erik Slottner idag klockan 11.00 på Finansdepartementet.

Bakgrunden är att cirka 10% av befolkningen inte kan komma åt de mer än 6000 privata och offentliga e-tjänster som kräver e-legitimering eftersom de inte har den e-legitimation som tjänsterna kräver. Uppropets budskap till regeringen är att tillse så att inkludering och tillgänglighet blir ett krav på digitala tjänster genom att samtliga statligt godkända e-legitimationer måste erbjudas alla användare.

Bakom uppropet står följande organisationer som samlar nära 600 000 medlemmar:
Afasiförbundet, Autism- och Aspergerförbundet, Begripsam, DigiSen PRO, Funktionsrätt Skåne, Funktionsrätt Sverige, JAG, Logopedförbundet, Mamma United & Pappa United, Riksförbundet FUB, Riksföreningen Grunden, SeniorNet och Svenska Downföreningen.

Individer i dessa grupper drabbas i större utsträckning av problemet då många saknar den e-legitimation som krävs i de flesta e-tjänster. Det kan vara allt från att köpa en bussbiljett, boka ett läkarbesök eller anmäla sjukpenning. Dessa individer skulle få stor hjälp i att kunna göra ärenden digitalt, i stället är de hänvisade till krångliga processer och långa telefonköer.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:
”Vi har fått ett helt fantastiskt gensvar på uppropet. Vi har fått tusentals namnunderskrifter, kommentarer och hejarop från allmänheten. Och även många myndigheter och företag har hört av sig när de insett hur diskriminerande det är att bara erbjuda ett alternativ för e-legitimering. Politiskt kan jag inte heller se hur det skulle vara kontroversiellt att införa de regler om inkludering som uppropet kräver och jag hoppas att vi med detta hjälper regeringen få det underlag de behöver för att ta de initiativ som krävs.”

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, vd Freja eID Group AB
Mobil: 08-5272 7982
E-post: johan.henrikson@frejaeid.se

För pressmeddelande i PDF vänligen besök vårt nyhetsrum på Cision här.