Sedan våren 2020 har covid-19-pandemins påverkan på samhället skapat en oigenkännlig värld – social distansering, ansiktsmasker, reseförbud, stängda restauranger och butiker, samt arbete hemifrån (för de som kan) har varit den nya vardagen. Men det börjar skönjas en glimt av ljus i tunnelns slut i formen av covid-19 vaccinen och ett covidbevis.

Trots stora svårigheter har man nu börjat leverera och administrera vaccinen på allvar runtom i världen och man hoppas att vi med detta kan återta det ”normala” igen. Medan en försiktig optimism är motiverad är det svårt att säga när vi åter kommer kunna vara så bekymmerslösa som vi var 2019. Vägen kommer onekligen vara både svår och lång men vi håller på att ta de första stegen.

Tidigt i pandemin förra året i april förutspådde WHO att någon form av certifikat eller bekräftelse på att en person är immun mot covid-19 skulle behövas som en del av responsen. Nu, nästan exakt ett år senare, ser man covid-passsom ett av de nästa stegen som skall tas.

Responsen i världen

Enskilda länder såväl som internationella organisationer har börjat komma med tankar och koncept kring vad covid-passet bör vara. Grundidén är däremot i princip densamma oavsett vem man frågar: ett covid-pass eller ett covidbevis ska vara ett intyg som tillåter individen att resa och delta i gruppevenemang på nytt.

Israel och Danmark är två länder som kommit igång med någon form av covid-pass och där ser man hur olika verksamheter kan öppna igen. EU har ett ett initiativ kring gröna certifikat som medlemsländerna har enats om ska fungera från slutet av juni och IATA, The International Air Transport Association, har fokuserat främst på att återupprätta flygresor med sitt Travel Pass- initiativ.

För många länder, i synnerhet de som är starkt beroende av turism, ser man covid-passet som en livlina för att undvika en katastrofal semestersäsong sommaren 2021.

Responsen i Sverige

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har fått i uppdrag att etablera ett digitalt ramverk för covidbeviset i samordning med andra myndigheter. Sverige kommer att följa EU:s regelverk för det gröna certifikatet vilket på sikt innebär att ett svenskt covid-pass kan komma att innehålla användarens status om a) vaccination b) corona-test och c) antikroppar.

Covid-intyg och digital identitet

Något som ofta tas upp i diskussionen om covidpasset är det faktum att det med största sannolikhet måste finnas tillgängligt digitalt. Flexibiliteten, pålitligheten, och säkerheten i mobilappar och QR-koder är helt enkelt ojämförlig med andra format, i synnerhet pappersbaserade intyg.

Sverige, som ligger i framkant när det gäller digitalisering och digital identitet har bekräftat att de kommer arbeta tätt med EU och WHO för att säkerställa ett covidbevis som medborgare kan begära ut med hjälp av en statligt godkänd e-legitimation, exempelvis Freja eID.

Svårigheterna med covid-intyg

För att dra nytta av alla de positiva sakerna som covid-passet medför, måste man först tackla de två stora utmaningarna: tekniken och tilliten.

Teknik: Att skapa ett digitalt hälsoramverk

Konceptet bakom ett covidbevis är enkelt att förklara– ett intyg som individen kan visa för att styrka antingen att de är friska eller att de har vaccinerats. De flesta föreställer sig någon maskinläsbar teknik såsom en QR-kod i en mobilapp som hade möjliggjort att man inte behöver kolla äktheten av ett pappersdokument för hand. Att verifiera covid-passets äkthet och innehavare måste dessutom gå snabbt – för de som minns hur kön till passkontrollen kunde se ut på flygplatsen, föreställ er hur det hade sett ut om man dessutom behövde bekräfta covid-status för hand utan maskinläsbar teknologi.

Att etablera en länk mellan en persons identitet och vårdjournaler lagrade hos en myndighet, samt på ett säkert och pålitligt sätt kunna visa upp informationen är däremot ingen liten utmaning, i synnerhet givet den korta tidsramen med vilken regeringar försöker upprätta detta.

Tillit: Frågan om identitet och integritet

Ännu mer komplex än teknologin är frågan om tillit. Den kräver mer än bara teknisk utveckling – den kräver en konsensus mellan människor. Om vi tar till hänsyn att hela poängen med covid-pass är att möjliggöra ”icke-essentiella” internationella resor och umgänge så måste alltså varje lands lösning litas på av länderna dit medborgarna önskar resa.

Av denna anledning är det kritiskt att varje individs identitet kan verifieras och litas på till hög grad för att hela systemet med covid-pass överhuvudtaget skall fungera. Det krävs alltså en delikat balansgång mellan användarintegritet och säkerhet för att sjösätta covid-passen på ett meningsfullt sätt.

Medan internationella samarbeten såsom EU onekligen kommer driva denna fråga för sina medlemsländer, kvarstår det att se hur detta kommer lösas i ett större internationellt perspektiv. Det mest sannolika i dagsläget är att det kommer komma bilaterala avtal mellan turismberoende länder såsom Grekland och Cypern, och länder såsom Storbritannien och Israel som har varit världsledande i sina vaccineringsarbeten.

Har du inte Freja? Ladda ner appen och registrera dig på bara några minuter!