Ännu ett år har kommit och gått, så precis som 2021 och 2022 är det dags för det som håller på att bli en nyårstradition: 2023 års Freja-retrospektiv!

Även om det alltid händer mycket spännande saker i Freja (vi försöker dela så mycket av det vi kan genom hemsidan och appen), vill vi ändå sammanfatta några höjdpunkter. Låt oss gå igenom året månad för månad.

Nu kör vi!

Januari: Kampen mot digitalt utanförskap fortsätter

Vi har pratat och skrivit länge om vår kamp för att få ett slut på det digitala utanförskapet i Sverige. 10 % av svenskarna lever i digitalt utanförskap, det vill säga de utestängs från att ta del av de tusentals e-tjänster som många tar för givna dagligen.

I slutet av 2022 lanserade vi vår ”Alla ska med”-kampanj vars primära mål var att göra ett upprop till den svenska regeringen om att lagstifta så att alla människor har lika tillgång till digitala tjänster i Sverige.

I januari i år inledde regeringen arbetet med att skapa en lag som inkluderar alla digitalt – ett första viktigt steg. Och i oktober hände något väldigt stort!

Februari: DHL ansluter

Förutom PostNord och Schenker DB som redan accepterade Frejas digitala ID-kort, kom DHL till oss i februari.

De accepterar inte bara Freja för fysisk identifiering, du kan också använda Freja för att föridentifiera dig i DHL-portalen för att få en säker QR-kod när du väljer ett paket.

DHL var ett enormt lyft för antalet platser där Freja accepteras som fysiskt ID, och nu finns det över 10 000 platser över hela Sverige.

Mars: ID-kortet i Freja får ansiktslyftning

På tal om fysisk identifiering i Freja så fick det digitala ID-kortet en ansiktslyftning och säkerhetsuppdatering i mars.

Ville att Freja ID-kortet skulle användas ännu mer och vi täntke att en del i detta var att ge kortet ett fräscht nytt utseende och en mängd ytterligare säkerhetsfunktioner. Detta för att också öka antalet platser där du kan använda kortet. s

April: Prisjakt blir partner

I april kom en cool ny partner till Freja – Prisjakt.

Prisjakt är en onlinetjänst som hjälper dig att jämföra priser i onlinebutiker för bästa möjliga shoppingbeslut.

Vårt samarbete med Prisjakt är spännande eftersom det ger dig opartisk, korrekt information så att du kan göra det val som är bäst för dig.

Maj: Snabbspår till Freja+

I maj lanserade vi en funktion som vi arbetat med ett tag, avsedd att förenkla och förenkla registreringsprocessen i Freja. Särskilt viktigt är att användare inte längre skulle behöva göra en fysisk säkerhetskontroll hos ett ombud för att få Freja+.

Sedan i maj går det att skaffa Freja+ hemifrån, utan något fysiskt möte, med ditt svenska pass eller nationella ID-kort.

Vi är oerhört glada att kunna säga att vi sedan dess har sett en ökning av människor som kommit direkt till Freja+ och haft färre problem i registreringsprocessen.

Juni: Freja blir tillgänglig i hela EU

I juni lanserade vi ytterligare en funktion som skulle göra det möjligt för medborgare i alla EU-länder att kunna registrera ett konto i Freja med sitt pass.

På så sätt har Freja tagit första steget till att bli en den internationella e-legitimation vi länge strävat efter.

Juli: Widget för ID-kort

Sommaren var den perfekta tiden för lanseringen av den mycket efterfrågade widgeten för det digitala ID-kortet.

Med ett klick från skärm eller låst hemskärm öppnar du nu smidigt Frejas digitala ID-kort.

Augusti: Zmarta

Nu är det dags att nämna en annan cool partner i Freja. Med Zmarta kan du enkelt jämföra lån och försäkringar för bästa möjliga beslut. Dessutom har de alltid bra tips och råd gällande privatekonomi i stort och erbjuder även en tjänst för jämförelse av elavtal.

Zmarta är uppdelad i flera avdelningar, alla lätt tillgängliga via Frejas Explore för snabb och enkel åtkomst.

September: Fysiskt OrgID

Freja OrgID är vår tjänst för e-tjänstelegitimationer, det vill säga ett e-leg för dig som anställd. Det används idag av många organisationer i både privat och offentlig sektor.

OrgID haranvänts flitigt för online-identifiering, men i september lanserade vi de en ny version av de fysiska ID-korten för OrgID.

Svenska Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund kommer att vara bland de första att börja utfärda och använda Frejas OrgID som officiell legitimation till sina medlemmar. Med andra ord hjälper Freja till att digitalisera det traditionella presskortet!

Oktober: Freja inkluderas i lagförslag!

Efter de lagförberedelser som sattes igång av regeringen i januari presenterades ett första förslag den 16 januari. Förslaget till regeringen är att göra det till ett krav på alla offentliga tjänster att stödja alla godkända e-legitimationer.

Detta är ett stort steg framåt och förhoppningsvis kommer även detta så småningom att bli lag.

November: Riksidrottsförbundet och Freja

Riksidrottsförbundet har valt Freja som inloggningsmetod för deras digitala plattform IdrottOnline, utöver det vanliga användarnamnet och lösenordet. Syftet med plattformen är att underlätta administration och kommunikation mellan idrottsföreningar och distrikt.

Syftet är att ge alla som använder plattformen en säkrare och enklare metod för att komma åt plattformen.

December: Freja välkomnar Nordnet

Vi avslutar året med nyheter om en fantastisk ny partner i Freja – Nordnet, Nordens största digitala plattform för sparande och investeringar.

Nordnet har gjort det så att du tryggt och säkert kan logga in med Freja.

Och det var allt för 2023 – tack för att du är med på denna resa med oss!

Det finns många, många andra häftiga saker som vi gärna vill dela med oss av, spännande funktioner och annat som händer, så håll utkik i våra kanaler under 2024!

Gott nytt år!