Lyssna på artikeln

Bränd i solen och på kärlek: Så kan sommarsemestern öka risken för skilsmässa

Skilsmässa är alltid tufft.

Eller ja, kanske inte alltid.

Det är i alla fall inte lika utmanande för alla att gå igenom.

Om du till exempel försöker skilja dig från en prins från något land i Mellanöstern, även om du lyckas fly till Europa och söka asyl, kan han se till att skicka folk för att leta upp dig. De hittar dig, bedövar dig med ett lugnande medel avsett för däggdjur som väger över sjuhundra kilo och skickar sedan hem dig i ett paket, via diplomatisk post. Samtidigt, i den amerikanska delstaten Nevada, känd som USA:s skilsmässostad, kan du få igenom en skilsmässa via brev eller online, utan någon kontakt med din tidigare partner eller några myndigheter, allt för en kostnad på bara cirka 130 dollar. Man kan säga att det är snabbare och enklare än att gifta sig i samma delstat, av en Elvis-imitatör, i ett kärlekskapell i Las Vegas.

Eller i Indien till exempel. Enligt “Hindu Marriage Act” från 1955 så måste en kvinna uppge ett av skälen till skilsmässa som finns i den här lagen: att hennes man har konverterat till en annan religion; att han har varit frånvarande i sju år eller tillbringat lika många år i fängelse; eller att han har fått spetälska. Till skillnad från kvinnor i Indien behöver svenska kvinnor inte tänka på var de kan hitta “Mycobacterium leprae” i Göteborg eller Malmö, och krydda makens mat med det tills näsan och öronen faller av. De behöver inte ens ange ett specifikt skäl för skilsmässa. De är inte ens skyldiga att säga (även om de kanske vill) “Jag lyssnade på honom på semestern när han beskrev paletten av det lokala Chardonnay-vinet i 45 minuter, som efter citrussmaken avslöjade en graciös ton av persikoskal och blött tegel som avrundning. Och så kom jag på att jag varit gift i åtta år med en idiot som vet hur vått tegel smakar.”

I Sverige, liksom i de flesta europeiska länder, finns det dock inget behov av att ange en anledning till att ett äktenskap avslutas. Men om skäl skulle behöva uppges så blir det troligen klassiska saker som bristande engagemang, oenighet och gräl, otrohet och orealistiska förväntningar. Intressant nog initierar kvinnor oftare än män skilsmässor (cirka 70 % av skilsmässor initieras av kvinnor). Dessa makar kanske säger att en sommar i Marbella eller på Mallorca, solnedgångar över Mykonos eller ett glas vin på en undangömd plats i Stockholms skärgård bara inspirerar till en sak: att googla ”Hur man skiljer sig i Sverige”.

Det här är åtminstone vad statistiken säger. Enligt den, peakar antalet skilsmässor två gånger per år, i mars och augusti, direkt efter vinter- och sommarsemestern. Ofta blir semestern inte som man har föreställt sig när man uttalade sina löften i den där bröllopsvideon.

Men det är bra att det finns bröllopsvideor. Vi har nog alla tvingats titta på dem efter nära släktingar eller vänners bröllop, och de är ju egentligen rätt lika allihop. Helt ärligt, efter de första fem minuterna, då vi påminns om hur glada och vackra brudparet var på sin bröllopsdag, inser vi snabbt att bland de många talarna finns det definitivt inte en Cicero, Churchill, eller Martin Luther King. När det är talare nummer tolvs tur, brudgummens farbror, kanske vi redan känner att vi har hört mer än nog.

Men om det däremot fanns en genre av personliga filmer om skilsmässa, skulle nästan alla vara ett vågat, verklighetstroget mästerverk och mänskligt drama.

Till exempel:

Klipp 00004 – El Portal Alicante, 23 juli.

Astrid: ”Det här är en underbar restaurang nära stranden i Alicante.”
Lars: ”Astrid bestämde sig för att bli vegan just den kvällen.”
Astrid: ”Lars ville testa nåt grillat, tamt djur.”
Lars: ”Jag slets mellan biff från en säl som spelar trumpet och en schackspelande bläckfisk.”
Astrid: ”Han valde bläckfisken. Bara för att den slog honom i schack.”
Lars: ”Det är klart att den slog mig. Hur skulle den inte kunna göra det, när den spelar med åtta armar?”

Klipp 00005 – Marbella, 24 juli.

Astrid: ”Det här är vingården Antequera. Lars ville prova sig fram med blindprovning.”
Lars: ”Jag smakade, beskrev och kände igen sex lokala Chardonnays med ögonbindel på!”
Astrid: ”Det här är servitören som stoppar mig från att slå Lars med en blöt tegelsten i munnen, för att se om han kunde känna igen smaken.”

Klipp 00006 – Costa Del Sol, 24 juli.

Lars: ”Du förstår, här kör vi redan genom Costa Del Sol.”
Astrid: ”Han drack tolv glas vin, och de första sju kilometerna glömde han att ta bort ögonbindeln från blindprovningen!”
Lars: ”I fyrtio minuter tjatade hon om att jag körde för fort.”
Astrid: ”Han körde nittio kilometer i timmen och försökte sedan ta sig ur bilen i farten för att köpa pommes på McDonald’s.”
Lars: ”Då stannade jag bilen och sa till henne att om hon nu var så mån om säkerheten så kunde hon gå ut och kolla om bromsljusen fungerade.”
Astrid: ”När jag kom ut trampade han på gasen och lämnade kvar mig där på vägen mitt i natten.”
Lars: ”Då visade Astrid prov på sitt medfödda lokalsinne.”
Astrid: ”Du vet att jag har dåligt lokalsinne!”

Klipp 00007 – Pico de la Concha, 26 juli.

Lars: ”Dåligt lokalsinne är när man inte är säker på var vänster är. Men när man istället för att gå till hotellet som ligger 800 meter bort hamnar på ett berg vid Pico de la Concha, 14 kilometer från Marbella, så har man inte bara dåligt lokalsinne. Då är det något helt annat som är fel.”
Astrid: ”Fjällräddarna hittade mig efter två dagar.”
Lars: ”Henne och några tjeckiska turister som vandrade i flipflops.”
Astrid: ”Den dagen googlade jag “hur man skiljer sig” för första gången.”
Lars: ”Jag tyckte att vi hade det riktigt bra. Den där begäran om skilsmässa förvånade mig väldigt mycket.”
Astrid: ”Hade jag vetat att det var så enkelt hade jag skilt mig redan 2018 när han somnade på min systers bröllop med ansiktet i ett tårtfat.”

Ja, hur enkelt är det egentligen att ansöka om skilsmässa?

Först måste du identifiera dig med e-legitimation, exempelvis Freja+, hos Sveriges Domstolars e-tjänst. Sedan behöver du välja den Tingsrätt du hör till och betala en avgift på 900 kr bland annat. Den dagen då ansökan om äktenskapsskillnad registreras hos Tingsrätten är det så kallade brytdatumet; det har betydelse för bodelningen.

Efter det måste du svara på några enkla frågor.

Till exempel:

Bor några barn under 16 år hos dig?

  • Nej, vi har inga barn under 16 år som bor hos oss.
  • Ja, vi har barn under 16 år som bor hos oss.
  • Vi har ett tolvårigt barn som bor i vår lägenhet, men vi får inte komma in på hans rum. Vi misstänker att han har utvecklat ett finansimperium i Asien och har ett mångmiljonbelopp i kryptovaluta på ett hemligt konto. Dessutom har han skickat sitt genetiska prov för analys till AncestryDNA eftersom han tror att han inte kan ha blivit så smart från någon av oss och misstänker att han byttes ut på sjukhuset.

Vill du ha betänketid?

  • Vi vill ha betänketid.
  • Vi vill inte ha någon betänketid.
  • Jag är rädd att om vi har en betänketid kommer det att filmas en svensk noir-serie om oss efteråt, där utredningen aldrig kommer att hitta Lars kropp.

Är ni båda överens om skilsmässa?

  • Vi instämmer.
  • Vi är inte överens.
  • Jag kanske inte håller med. Men jag är rädd att jag hamnar i en svensk noir-serie där utredningen aldrig hittar min kropp. Om jag ändå hamnar i en serie vill jag bli spelad av Alexander Skarsgård. Och det är omöjligt för honom att spela mig om det inte finns någon kropp i serien.

Det är dock viktigt att säga att syftet med den här texten inte är att uppmuntra dig till att skiljas. Om du tror att det finns minst en procents chans att rädda ditt äktenskap, ja, då är det äktenskapet värt att rädda. Om det fortfarande finns, någonstans inom dig, till och med ett vagt minne av den person du en gång bestämde dig för att tillbringa ditt liv med, och om du fortfarande kan se de sakerna i din partner då och då, ja, då kommer alla dina tidigare misslyckanden att få det äktenskap du alltid drömt om, att vara så mycket mindre jämfört med ett möjligt framtida, lyckat äktenskap.

Med den här texten ville vi bara påminna dig om att du inte är ensam om dina problem, och att det finns många precis som du som har kommit tillbaka från semestern med en känsla av att vilja ta ut skilsmässa. Det kanske till och med var den viktigaste souveniren från resan, eventuellt tillsammans med en våt tegelsten där i resväskan, utifall det skulle bli någon oförutsedd, blind vinprovning under de sista dagarna av äktenskapet.

I slutändan, när du fattar beslut om ditt äktenskaps framtid, ska du alltid vara medveten om att det finns många fler kvinnor, män och icke-binära personer där ute som väntar på dig, redo att göra dig besviken på helt nya, fantasifulla, och oväntade sätt.

När eller om du kommer till din andra skilsmässa – ja, ett andra äktenskap slutar i skilsmässa i 60 % av fallen – kommer tekniken och samhället förmodligen att ha avancerat så mycket att du kommer att kunna slutföra hela proceduren via en app. Processen kommer nog inte att vara mycket mer komplicerad än att bli vän med någon på Facebook.