Från och med första juli kommer eHälsomyndigheten att göra utdrag gällande Covid-19 hälsostatus för alla med svenskt personnummer. Vaccinationsdatan kallas för Covidbevis (tidigare Grönt pass och Grönt bevis) och kan lagras i både digital och fysisk form. Från start kommer man att kunna hämta information om vaccinationsstatus och senare under sommaren tillkommer möjligheten att ladda ner testresultat samt information om återhämtning från Covid-19. Med Freja eID kan du hämta, läsa av, och lagra ditt Covidbevis säkert i mobilen, med en enda app.

VIKTIGT: Det är eHälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och DIGG som står bakom utgivning av själva Covidbeviset, Freja eID appen kan bara användas att lagra och visa ditt eget Covidbevis när du själv godkänner detta. Om du väljer att lagra ditt Covidbevis i Freja eID appen kan du självklart radera det när som helst.

Hur lagrar jag mitt Covidbevis i Freja eID appen?

Här kan du se hur ditt covidbevis ser ut i Freja eIDNågra dagar efter att du har fått åtminstone en dos av någon i Sverige godkänd Covid-19 vaccin kommer du att kunna beställa ditt Covidbevis på www.covidbevis.se. För att lagra det i Freja eID behöver du göra följande:

  1. Besöka covidbevis.se och logga in med valfri godkänd svensk e-legitimation, exempelvis Freja eID Plus
  2. Beställa ditt Covidbevis
  3. Skanna QR koden som visas på skärmen med Freja eID appen (en QR-kod skanner finns i menyraden längst ner i appen)
  4. Bekräfta att du vill lagra ditt Covidbevis i Freja eID
  5. Klart – ditt Covidbevis visas nu i appen!

Finns det några speciella krav?

Privatpersoner får använda alla funktioner i Freja eID utan kostnad. Det enda kravet för att kunna lagra det i Freja eID appen är att du har registrerat en ID-handling i appen. Innan dess kan du skanna och validera (men inte lagra) ditt och andras Covidbevis.

Hur använder jag mitt Covidbevis?

Du kan använda ditt Covidbevis när du behöver visa att du är vaccinerat mot Covid-19. Den tilltänkta användningen är att underlätta resande men vi får se hur och om användningen sprider sig till andra områden i vardagslivet. Tänk på att olika länder kan ha olika krav vad gäller innehållet i ditt Covidbevis, t ex hur många dosor räcker det för att kunna få resa in i ett land, eller vilken period får eller måste ha gått sedan vaccineringen.

Att lagra ditt Covidbevis kommer att göra det lättillängligt, precis brevid ditt elektroniska ID i Freja eID appen. Du kan känna dig trygg då det är bara du som har åtkomst till ditt Covidbevis, och bara du kan godkänna att den visas på skärmen, eller delas vid en inloggning till en tjänst.

Du kan betrakta Covidbevis som lagras i ditt Freja eID som ett digitalt kort eller ID som du kan presentera till andra för att visa att du är vaccinerat mot Covid-19. Freja eID appen kan aven användas för att validera Covidbevis som visas med den inbyggda skannern, vare sig Covidbeviset visas från Freja eID eller något annat format.

Har du flera frågor rörande Covidbevis och Freja eID kolla gärna FAQ sektionen på Freja eID websajt. Om du vill veta mer om hur vi hanterar Covidbevis data, se vår Integritetspolicy.

Har du inte Freja? Ladda ner appen och registrera dig på bara några minuter!