Gratis ID-Skydd för dig och din familj

Tänk dig att du plötsligt får betalningskrav på totalt 1,2 miljoner kronor från en bank du inte är kund hos och ett snabblåneföretag du aldrig hört talas om. Samtidigt börjar du få mängder av betalningspåminnelser för mobiltelefoner, tv-apparater och datorer som du inte köpt.

Varje år drabbas 200 000 svenskar av ID-kapning eller ID-stöld. Men du kan förebygga det. Freja eID+ är en statligt godkänd mobil e-legitimation, som förutom att ge dig möjligheten att logga in säkert på många webbplatser, också ger dig ett gratis ID-skydd som varnar ifall någon ändrar din folkbokföringsadress eller lägger till en särskild postadress.

Skaffa ID-skyddet idag genom att ladda ner appen och följ instruktionerna för att uppgradera till Freja eID+. Tjänsten är helt kostnadsfri, så det är en bra idé att låta alla familjemedlemmar skaffa Freja eID+ för heltäckande skydd. Läs mer om hur enkelt du skaffar Freja eID+

OBS! Freja eID+ informerar inte om adressändring eller eftersändning av post som görs via Svensk Adressändring, som är en privat tjänst från Postnord och Citymail. Vi rekommenderar att du aktiverar adresslåset hos Svensk Adressändring. Detta låser dock inte din folkbokföringsadress hos Skatteverket.

rityta-1

Varför skall jag skaffa ID-skydd med Freja eID+?

En ID-kapning börjar ofta med att bedragaren gör en adressändring. Detta är dessvärre ganska enkelt. All din post hamnar då hos bedragaren som då kan beställa saker och ta lån i ditt namn.

Den riktigt slipade bedragaren kan efter adressändringen sortera ut den post som används i bedrägerisyfte och därefter lägga resterande i din brevlåda, så du inte misstänker att något är på tok. Bedragaren kan enkelt plocka ut bankkort via den nya adressen, handla för dina pengar och ta ut nya lån med hjälp av en falsk ID-handling. Det innebär alltså att det kan ta lång tid innan du upptäcker bedrägeriet. Brevet om att din folkbokföringsadress har ändrats ser givetvis bedragaren också till att du aldrig får se.

Det finns inget heltäckande skydd mot alla former av ID-stöld. Men med Freja eID+ ges du möjligheten att snabbt agera, vilket kan rädda dig från en personlig katastrof. Kombinerar du detta med andra försiktighetsåtgärder, som vi har sammanställt på sidan Hjälp mot ID-stöld, minskar du risken betydligt för att bli drabbad.

Så fungerar ID-Skydd i Freja eID-appen

ID-Skyddet är helt kostnadsfritt och varnar dig ifall någon obehörig ändrar din adress. Tjänsten innefattar bevakning av såväl din folkbokföringsadress, din eventuella särskilda postadress samt om någon lägger till en extra adress. Så här går det till:
  • SPAR-databasen (Statens personadressregister) uppdateras natten efter varje vardag med uppgifter från Skatteverkets Folkbokföringsregister.
  • Om du är registrerad Freja eID+ användare kontrolleras dina uppgifter mot SPAR-databasen efter varje sådan uppdatering de registrerar.
  • Har något ändrats får du på morgonen ett meddelande om detta via mobilappen och e-post

ID-Skyddet i Freja eID+ är en tjänst som varnar dig ifall din adress ändras och det är ditt eget ansvar att agera ifall du varnas om att något har hänt. ID-skyddet ger ingen försäkringsersättning eller annan kompensation för eventuella förluster vid en ID-stöld, men ger dig själv en möjlighet att kunna agera så snabbt som möjligt.

”Livet blev en katastrof efter ID-kapningen”

När Linnea fick sin identitet kapad började en lång mardröm som fick större konsekvenser än hon någonsin kunde föreställa sig. Att själv bli intagen till polisförhör som misstänkt brottsling var kanske det allra mest påfrestande.

När bedragarna tog kontrollen över Linneas identitet började de omedelbart göra olika inköp. Det första hon märkte var att hon plötsligt hade nytecknade telefonabonnemang hos tre teleoperatörer. Därefter kom ett betalningskrav på ett blanco-lån på 30 000 kronor och sen var mardrömmen igång på allvar.

”Det slutade med att jag fick spärra mitt personnummer för att hindra bedragarna att spendera pengar och ta lån i mitt namn. Livet blev en katastrof efter ID-kapningen. Allt blev kaos och när personnumret var spärrat var det som att stå vid sidan av samhället. Jag kunde inte göra någonting och nästan all min lediga tid gick åt att ringa runt till kreditupplysningsföretag, polisen, låneföretag och en massa andra. Hela min tillvaro handlade om att försöka komma ur bedragarnas grepp. Det var en enda lång mardröm”, säger Linnéa.

När hon inte trodde att det kunde bli värre fick hon ett brev från polisen. Linnéa trodde såklart att brevet hade att göra med hennes anmälan om ID-stöld, men istället blev hon själv kallad till polisförhör. En av de kvinnliga bedragarna i ligan hade använt hennes identitet på ett högst oväntat sätt.

”Mardrömmen blev bara värre när jag fick ett brev från polisen att jag uteblivit från ett förhör. Personen med mitt ID hade då snattat alkohol och varit narkotikapåverkad på en 7-Elevenbutik. Efter detta blev jag även kontaktad av socialtjänsten som ställde frågor gällande mitt narkotikamissbruk, vilket var otroligt obehagligt.”

Efter en tid kunde en av bedragarna gripas av polisen och Linnéa kunde påbörja resan till ett normalt liv där hon till slut kunde upphäva spärren av sitt personnummer. Linnéa är bosatt i Stockholm och heter egentligen något annat.

Vanliga frågor

 

Vad är ID-kapning?

ID-kapning, eller ID-stöld som det också kallas, innebär att en bedragare på ett eller annat sätt tar kontroll över din identitet med hjälp av tex. adressändring, falska ID-handlingar och andra förfalskade dokument. Därefter utger de sig för att vara du, de köper saker, tecknar telefonabonnemang och tar lån i ditt namn. Du riskerar därefter att stå för kostnaderna, vilka kan uppgå till miljonbelopp.

 

Vad är Freja eID?

Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation. En e-legitimation är en säker ID-handling som används för att identifiera dig på nätet. Freja eID blev godkänd av staten den 17 januari 2018 och just nu fylls det i rask takt på med olika tjänster där du kan logga in och skriva under säkert med denna mobila ID-app. Bland tjänster som är tillgängliga, eller snart möjliga att använda med Freja eID är Sunet (Sveriges Universitetsnätverk), Boplats Sverige, Resurs Bank, PictureMyLife, Södertälje Kommun och många fler. Så förutom att du får ett gratis ID-skydd kommer du ha nytta av Freja eID i många sammanhang för att göra ditt digitala liv mycket enklare och mycket säkrare.

 

Vad är skillnaden mellan Freja eID och Freja eID+?

Freja eID finns i två versioner, Freja eID Bas och Freja eID+, båda är gratis. Med basversionen räcker det med en självregistrering och då kan du använda appen för att tex. slippa hålla reda på lösenord. Med Freja eID+ måste du även göra en ID-kontroll, vilket ger dig tillgång till fler tjänster, tex inloggning till myndigheter men också vårt ID-skydd.  Så här enkelt skaffar Freja eID+.

 

Hur skaffar jag ID-skydd Freja eID+?

Det är enkelt. Ladda ner appen och gör en basregistrering. Därefter väljer du ID-handling att registrera samt tar ett ID-foto på ditt ansikte med appen. Sista steget är att verifiera din identitet genom ett besök hos något av våra 2000 ombud. Appens kartfunktion visar dig det närmaste ombudet, tex. förbutiken på ICA eller Coop – ställen du brukar besöka. När du fått en bekräftelse att Freja eID+ är aktiverat kommer ID-skyddet att fungera från nästkommande dag.

 

Vad är särskild postadress?

Om du under minst sex månader vill ha din post till en annan adress än din folkbokföringsadress kan du anmäla en särskild postadress hos Skatteverket. Denna adress kan vara i Sverige och utomlands. Din folkbokföringsadress ändras inte om du har en särskild postadress.

 

Hur skyddar jag mig mot ID-kapning?

Förutom att skaffa det kostnadsfria ID-skyddet via Freja eID+ finns en lång rad åtgärder du kan vidta för att göra det svårare för bedragaren att stjäla din identitet. Vi har sammanställt en lista som vi rekommenderar att du läser och följer. Du hittar den här.

 

Hur vanligt är ID-kapning?

Enligt Nationellt bedrägericentrum sker årligen 200 000 ID-stölder och onlinebedrägerier i Sverige. Det innebär att idag kommer ungefär 550 svenska att drabbas av detta brott. I takt med att vi handlar allt mer på nätet och tex. tar lån direkt via webbsidor har bedrägeribrotten ökat kraftigt på senare år.

 

Vad ingår i ID-Skydd från Freja eID?

I tjänsten ingår att du blir varnad via appen och via e-post ifall någon ändrat din folkbokföringsadress eller din särskilda postadress. Detta ger dig möjlighet att snabbt agera ifall du misstänker att ett brott har begåtts, men det är ditt eget ansvar att agera när du fått varningen.

 

Vad skall jag göra ifall jag blivit drabbad?

Det finns en rad åtgärder du kan vidta ifall du misstänker att du blivit utsatt för ID-stöld. Ju snabbare du agerar desto mindre är risken att bedragarna hinner ställa till med stor skada. Vi har samlat en checklista för vad du bör göra om du misstänker att du har blivit utsatt. Du hittar checklistan här.