I december 2022 genomförde Freja tillsammans med 13 funktionsrättsorganisationer ett upprop – Alla ska med. Där berättade vi bland annat om Annika som inte kan ansöka om studiemedel, inte boka ett möte i en vård-app, inte spara i fonder, inte ställa sig i bostadskö, inte shoppa på nätet och inte ens sjukanmäla sig om hon skulle behöva.

Varför? Jo, Annika – likt var tionde person du möter på stan – har inte den e-legitimation som tjänsterna kräver. Det här är fortfarande en stor utmaning för många men saker håller på att förändras till det bättre.

Uppropet fick stor uppmärksamhet i media och sedan dess har både myndigheten DIGG och Sveriges Kommuner och Regioner gått ut och sagt att även de tycker att alla offentliga e-tjänster ska erbjuda inloggning med alla statligt godkända e-legitimationer, där Freja är ett av alternativen. Arbetet för digital inkludering fortsätter.

En av de 13 organisationer som stöttade uppropet Alla ska med var Svenska Downföreningen. Idag tisdag 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom, något som FN har utlyst. Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenhet om Downs syndrom.

I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man Världsdagen för Downs syndrom med att Rocka sockorna. Genom att ta på dig olika strumpor är du med på att uppmärksamma människor med Downs syndrom och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Detta stöttar och uppmärksammar vi på Freja självklart också – Rocka sockorna – SvDf.

Här kan du läsa mer om uppropet Alla ska med.

Alla ska med – alla är lika värda, alla har rätt till ett digitalt liv.