Ja, nu verkar det äntligen bli sant att alla medborgare får tillgång till alla offentliga e-tjänster som 1177, Arbetsförmedlingen, Polisen, Skatteverket och många, många fler. Och det kan till och med bli olagligt för offentliga aktörer att inte se till att erbjuda alla tillgängliga inloggningsmöjligheter, som exempelvis Freja.

I regeringens pågående utredningen om en statlig e-legitimation föreslås nu att det ska bli ett lagkrav för offentliga aktörer att se till att du ska kunna logga in med alla statligt godkända e-legitimationer. Det vill säga såväl BankID som Freja och statens egna e-legitimation när den väl är klar att lanseras.

Ett stort TACK!

Utan det stora stöd som vi på Freja har fått i vår kamp och stora hjärtefråga ”Alla ska med – för digital inkludering” så hade det här troligen inte blivit verklighet. Vi vill därför rikta ett innerligt och stort TACK till dig som varit med och aktivt bidragit till denna stundande lagändring och samhällsförbättring!

Tack till ett stort antal funktionsrättsorganisationer från norr till söder, tack till Frejas snart en miljon användare, tack till dig som nu gör livet bättre för alla ca en miljon svenskar som lever i digitalt utanförskap – TACK!

Bakgrund

I december 2022 tillsatte regeringen en utredning om en säker och tillgänglig digital identitet. Utredningen hade två uppdrag, dels att föreslå hur en statlig e-legitimation skulle kunna utformas, dels analysera om det bör ställas krav på offentlig sektor att acceptera alla e-legitimationsalternativ på marknaden.

I det delbetänkande som presenterades av regeringens utredare den 16 oktober 2023 föreslås dels en statlig e-legitimation på kort som ska komplettera de befintliga e-legitimationer som redan finns på marknaden. För Freja finns flera fördelar med en statlig e-legitimation, inte minst då utredningen föreslår att den ska kunna användas för att aktivera en mobil e-legitimation från exempelvis Freja.

Den stora nyheten för Frejas del är dock förslaget om att det ska ställas lagkrav på att alla offentliga aktörer måste erbjuda alla godkända e-legitimationer i sina e-tjänster. Utredningen inkluderar här statliga myndigheter, regioner, kommuner och även privata företag inom skola, hälso- och sjukvård samt omsorg och som är till någon del offentligt finansierad. Detta innebär i praktiken att det kan bli olagligt i framtiden att inte erbjuda Freja i offentliga e-tjänster.

Lag på att alla ska med

Så äntligen kom då förslaget som föreslår det vi själva har förespråkat under flera år och det kom i en statlig utredning. Det här är ett stort steg framåt för Sveriges digitalisering – inkludering, redundans och valfrihet.

Och för Freja är det såklart också mycket positivt att det faktiskt föreslås att det ska bli lagkrav att ha Freja i så många olika e-tjänster och uttrycket ”Alla ska med” har aldrig varit mer aktuellt.

TACK!