Vi får många frågor om varför man måste skaffa Freja+ för att logga in i IdrottOnline, hur det fungerar och varför Riksidrottsförbundet har valt denna lösning. Här ger vi svar på de vanligaste frågorna.

Varför måste jag ha Freja+ till IdrottOnline?
Riksidrottsförbundet har valt att samarbeta med Freja eID Group för att använda e-legitimationen Freja+ för att komma åt vissa tjänster i Idrottonline. Huvudskälet är att öka säkerheten i tjänsten. Läs mer om detta här.

Vad är Freja?
Freja+ är en godkänd svensk e-legitimation. Det betyder att svenska staten genom myndigheten för digital förvaltning – DIGG – har gjort en prövning av att Freja+ är tillräckligt säker för att få användas i offentliga tjänster som exempelvis Skatteverket och 1177. Freja har idag mer än en miljon användare och fungerar till mängder av e-tjänster samt till tusentals butiker som en fysisk legitimation. Läs mer om godkända e-legitimationer här.

Kostar det något att ha Freja?
Nej, att använda Freja som e-legitimation eller som fysiskt ID-kort kostar inget för dig som användare.

Varför kan jag inte använda min e-legitimation från banken?
Riksidrottsförbundet som driver IdrottOnline har tecknat ett avtal med Freja, som för att sponsra svensk idrottsrörelse har erbjudit förbundet att använda denna e-legitimation utan kostnad.

Hur skaffar jag Freja+?
Du måste ha en mobiltelefon, ett pass eller nationellt ID-kort. Har du inte det fungerar det även med körkort eller Skatteverkets ID-kort. Du laddar ner appen på din telefon och följer instruktionerna. Använder du pass eller nationellt ID-kort aktiveras Freja+ inom några minuter. Använder du körkort eller Skatteverkets kort måste du även göra ett besök hos ett Freja ombud för en fysisk ID-kontroll. Läs mer om att skaffa Freja här.

Jag har lyckats skaffa Freja+, vad gör jag nu?
Nästa gång du ska logga in til IdrottOnline, klicka på Freja+ och skanna därefter QR-koden med Freja-appen. Loggar du in i din mobiltelefon så klickar du på ”Starta Freja eID app på den här enheten”, istället för att skanna QR-kod. Bekräfta din identitet i Freja-appen och du är inloggad.

Jag har fler frågor, vart vänder jag mig?
Har du frågor som handlar om Idrottonline, inloggningen och aktiveringen av ditt konto, läs mer här. Har du frågor om Freja, läs mer här.