Vi hjälper dig!

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring att installera, registrera och använda Freja eID, inklusive felsökning. Är du orolig att du blivit utsatt för ID-kapning, klicka här för vägledning.

Hittar du inte svaret här är du välkommen att höra av dig till vår support som har öppet varje dag 8-22.

E-post: support@frejaeid.com
Telefon: 08-38 88 58

Om du vill spärra ditt Freja eID vänligen kontakta vår spärrtjänst som har öppet dygnet runt. Här hittar du kontaktuppgifter.

Vill du komma i kontakt med vår företags- och partnersupport, klicka här för kontaktinformation.

OBS! Viktig information till dig som har den gamla Android-appen installerad. Klicka här för mer information.

KOM IGÅNG

Vad behöver jag för att skaffa Freja eID?

Du behöver en iPhone eller Android-telefon. Operativsystemet måste vara iOS 10 eller senare och för Android 5.0 och senare.

Freja eID, Freja eID Extended och Freja eID+ är alla kostnadsfria.

Hur skaffar jag Freja eID?

Freja eID finns för iOS och Android och du börjar med att installera appen på din mobila enhet. För att använda appen måste du också registrera en e-postadress, välja en personlig PIN-kod och välja om du vill aktivera fingeravtryck för inloggning och underskrift.

Freja eID har tre tillitsnivåer och för att uppgradera till de högre nivåerna – Freja eID Extended och Freja eID+ – måste du registrera ytterligare information samt göra en ID-kontroll hos ett Freja eID-ombud.

Vilken e-post ska jag använda?

Den e-postadress du registrerar blir ditt användarnamn på Freja eID så det är viktigt att välja en adress du har tillgång till under överskådlig tid. Du kommer också behöva komma åt din e-post inom 10 minuter från registreringen för att bekräfta adressen. Enklast är om du har e-posten på din mobil men du kan även bekräfta adressen från en dator.

Hur väljer jag PIN-kod?

Din PIN-kod blir din personliga nyckel för att logga in och skriva under. Välj därför en PIN-kod som ingen kan gissa och var noga med att aldrig dela den med någon. Se till att den hålls hemlig och betrakta PIN-koden som en värdehandling. PIN-koden skall vara minst 6 siffror lång och kan vara upp till 30 siffror lång.

Måste jag använda fingeravtryck?

Användandet av fingeravtryck är valfritt. Tanken är att det skall vara mycket smidigare att godkänna dina inloggningar och underskrifter med ditt fingeravtryck, men vill du inte använda det går det lika bra att bara ha PIN-kod.

KOM IGÅNG
UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+
ANVÄNDA FREJA eID
OM FREJA eID
FELSÖKNING

UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+

Varför ska jag uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID+?

Vissa sajter och tjänster kräver att din riktiga identitet bekräftas, för att du ska kunna använda din e-legitimation hos dem. För att nå de högre tillitsnivåerna kan du uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID+.

Kostar uppgraderingen något?

Nej, Freja eID, Freja eID Extended och Freja eID+ är kostnadsfria och fria från reklam.

Hur uppgraderar jag till Extended?

För att uppgradera till Freja eID Extended klickar du på “Ansök om Extended” i Freja eID-appen. Därefter följer du stegen och scannar din ID-handling och tar ett ID-foto. För att kunna bekräfta din identitet måste vi göra ett uppslag mot folkbokföringen och om alla uppgifter verifieras korrekt uppgraderas du automatiskt till Freja eID Extended.

Hur uppgraderar jag till Plus?

För att uppgradera till den högsta nivån, Freja eID+, tar du med dig den valda ID-handlingen och mobilen, och går till närmaste Freja eID-ombud. Freja eID samarbetar med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp) för ID-kontrollen, men alla ATG-butiker är inte Freja eID-ombud. Du måste därför titta i appen via karta eller lista vilket som är ditt närmaste ombud. I butiken, gå till ATG-kassan och lås upp appens skärm för ID-kontroll med fingeravtryck eller PIN-kod. Visa telefonen för personalen och räck över den ID-handling du valde i registreringen. Efter att vi har verifierat ID-kontrollen i våra system får du ett meddelande när uppgraderingen är aktiverad.

Varför behöver ni mina personuppgifter?

För att kunna bekräfta din identitet måste vi göra ett uppslag mot folkbokföringen och därför krävs att vi får ta del av dina personuppgifter vid registreringen till Freja eID+.

Vilka ID-handlingar kan jag använda?

I uppgraderingen måste du välja en giltig ID-handling att legitimera dig med i ID-kontrollen hos ett Freja eID-ombud. Du ska också ange referensnummer, kortnummer eller passnummer i registreringen beroende på vilket dokument du använder. Du kan välja bland följande:

  • Svenskt pass (ej provisoriskt)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt nationellt ID-kort
  • SIS-märkt ID-kort

Observera att du måste ha med dig samma dokument till ID-kontrollen hos Freja eID-ombudet som det ID-dokument du anger i registreringen.

Varför måste jag ta ett ID-foto?

Som ett extra säkerhetslager blir du ombedd att ta ett ID-foto med appen när du uppgraderar till Freja eiD+. Du kommer att visa fotot när du gör ID-kontrollen hos Freja eID-ombudet.

Vem kommer att se fotot?

Endast du själv och den personal som gör ID-kontrollen kommer att se ditt ID-foto.

Hur hittar jag ett Freja eID-ombud?

Vi gör ID-kontrollen i samarbete med ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp). ATG har cirka 2000 butiker runt om i Sverige och de allra flesta – men inte alla – kan genomföra ID-kontrollen. För att hitta närmaste ATG-butik som också är Freja eID-ombud måste du därför titta i appen via kartsökning eller lista. Du måste därför ha platstjänster aktiverade i din mobil.

När är uppgraderingen klar?

Du får en notis i din mobil när uppgraderingen är genomförd. Dina uppgifter verifieras alltid hos oss så det kan därför ta upp till 3 timmar innan du får besked om att uppgraderingen är aktiverad.

KOM IGÅNG
UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+
ANVÄNDA FREJA eID
OM FREJA eID
FELSÖKNING

ANVÄNDA FREJA eID

Hur bekräftar jag min identitet till eduID (Endast eduID-användare)

Om du vill bekräfta din identitet till eduID med Freja eID måste du först ha uppgraderat till Freja eID+. Om du inte har uppgraderat, vänligen se instruktionerna ovan. Om du har uppgraderat till Freja eID+ är det bara att klicka på “Bekräfta identitet” i uppdragslistan i appen och därefter godkänna.

Hur loggar jag in till en tjänst?

Om en sajt eller en tjänst är kopplad till Freja eID kommer du att se vår logotyp i inloggningsfönstret. Allt du behöver göra är att ange ditt Freja eID-användarnamn och starta mobilen för att bekräfta inloggningen med ditt fingeravtryck eller PIN-kod.

Skriva under och godkänna

I uppdragslistan i appen ser du alla dina uppdrag som väntar på din underskrift. För att skriva under, klicka bara på uppdraget och ta del av innehållet. Godkänn genom att skriva under med fingeravtryck eller PIN-kod och vill du inte godkänna uppdraget väljer du “Avböj”. Då försvinner uppdraget från din lista.

Fungerar Freja eID, Freja eID Extended och Freja eID+ olika?

Freja eID, Freja eID Extended och Freja eID+ har samma funktioner och fungerar på precis samma sätt. Den enda skillnaden är att du kan nå tjänster med högre krav på tillitsnivå med Freja eID Extended och Freja eID+.

Vad är Mina Sidor?

Mina Sidor är din egen kontrollpanel där du kan se vilka inloggningar och underskrifter du gjort med din e-legitimation. Här kan du också aktivera och avaktivera möjligheten att nå olika tjänster, vilket är ett enkelt sätt att öka din säkerhet på internet. Om du har avaktiverat åtkomsten till en tjänst kan ingen som utger sig för att vara du nå tjänsten. När du vill komma åt tjänsten, är det bara att aktivera den i Mina Sidor igen. Klicka här för att logga in på Mina Sidor.

Hur återställer jag mitt konto?

Om du vill registrera Freja eID på en ny enhet eller av något annat skäl registrera Freja eID på nytt måste du återställa ditt konto. Om din e-postadress är registrerad får du automatiskt en fråga om återställning när du försöker registrera på nytt. Observera att om du återställer kontot måste du också göra om uppgraderingen till Freja eID Extended och Freja eID+ och göra en ny ID-kontroll.

Varför får jag ett mail om att återställa kontot?

Om du försöker registrera Freja eID och tidigare har använt samma e-postadress för att registrera ett konto kommer du få ett e-postmeddelande där du får bekräfta ifall du vill återställa ditt konto.

Hur spärrar jag mitt Freja eID?

Om du blivit av med din mobil eller tror att ditt Freja eID har hamnat i orätta händer kan du ringa vår spärrtjänst dygnet runt på 08- 27 00 29. Observera att om du spärrar ditt Freja eID måste du göra om registreringen ifall du vill aktivera det igen samt även göra om uppgraderingen och ID-kontrollen för Freja eID Extended och Freja eID+.

KOM IGÅNG
UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+
ANVÄNDA FREJA eID
OM FREJA eID
FELSÖKNING

OM FREJA eID

Vad är Freja eID?

Freja eID är en e-legitimation på din mobil som gör att du säkert kan logga in till onlinetjänster samt skriva under och godkänna transaktioner, avtal och andra uppdrag. Eftersom du använder ditt fingeravtryck eller PIN-kod i Freja eID behöver du inte längre hålla reda på lösenord till de tjänster som är kopplade till Freja eID. Ytterligare en funktion i Freja eID är Mina Sidor där du kan övervaka vilka inloggningar och underskrifter du gjort samt aktivera och avaktivera möjligheten att nå olika onlinetjänster.

Vad är Freja eID Extended?

Freja eID har tre olika tillitsnivåer. Freja eID Extended krävs av vissa tjänster för att du ska kunna använda din e-legitimation hos dem. För att uppdatera till Freja eID Extended måste du ange ytterligare några uppgifter i appen.

Vad är Freja eID+?

Den högsta nivån, Freja eID+, krävs av vissa tjänster med ännu högre krav på tillit. För att uppdatera till Freja eID+ måste du göra en fysisk ID-kontroll hos något av våra Freja eID-ombud.

Hur fungerar Freja eID?

De onlinetjänster som är kopplade till Freja eID har integrerat sin inloggning och sina funktioner för underskrift med oss. Detta betyder att om du vill logga in till en sådan tjänst så behöver du inte använda något lösenord. Du anger ditt Freja eID-användarnamn vid inloggningen och bekräftar med fingeravtryck eller PIN via Freja eID-appen. På samma sätt fungerar det om du tex. ska godkänna en beställning eller en transaktion när du är inne på onlinetjänsten; du bekräftar, eller avböjer, med din Freja eID-app.

Kostar Freja eID något?

Nej, Freja eID är helt kostnadsfritt och fritt från reklam. Även uppgraderingen till Freja eID Extended och Freja eID+ är kostnadsfri och reklamfri. Det finns heller inget “Köp inuti app” eller liknande – Freja eID är helt gratis.

Hur tjänar Freja eID pengar?

Freja eID är gratis för användarna och fri från reklam. För att kunna göra det gratis för användarna tar vi betalt av de företag och myndigheter som vill använda Freja eID för att öka säkerheten och användarvänligheten i sina onlinetjänster.

Vem äger Freja eID?

Freja eID är en del av Verisec Freja eID AB och är ett dotterföretag till det svenska IT-säkerhetsföretaget Verisec AB (publ). Företaget har huvudkontor i Stockholm och verksamhet i Europa, Latinamerika och Mellanöstern. Verisec grundades 2002 och levererar IT-säkerhet till banker, myndigheter och företag över hela världen. Företaget är listat på Nasdaq First North Premier i Stockholm.

Hur hanterar ni min personliga information?

Idén bakom Freja eID är att höja säkerheten på internet och ge dig mer kontroll över ditt digitala liv. I linje med denna filosofi behandlar vi därför dina personuppgifter med största respekt och lagrar inte mer information än vad som behövs för att leverera tjänsten till dig. Läs gärna mer om detta i vår Integritetspolicy.

Delar ni mina personuppgifter med någon?

Vi säljer inte dina uppgifter till någon och vi delar inte dina digitala aktiviteter med någon heller. I de fall där din information kan behöva delas med andra för att leverera en tjänst får du alltid ge ditt samtycke innan vi gör detta.

Hur kommer jag i kontakt med Freja eID?

Vänligen besök våra kontaktsidor. Är du privatperson hittar du kontaktuppgifter här och är du ett företag eller myndighet hittar du kontaktuppgifterna här.

KOM IGÅNG
UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+
ANVÄNDA FREJA eID
OM FREJA eID
FELSÖKNING

FELSÖKNING

Freja eID på min Android-enhet har slutat fungera. Vad skall jag göra?

Den 14 maj 2018 lanserade vi en ny, viktigt tjänst i Freja eID vilket ger möjligheten att med Freja eID+ få ett gratis ID-skydd som varnar dig ifall någon ändrar din folkbokföringsadress eller din särskilda postadress. Denna uppdatering kräver att du som har Android installerar en ny app, Freja eID version 2.0.0 från Google Play. Den nya uppdateringen som gjordes den 14 maj innebär att den gamla befintliga appen inte längre fungerar och efter nyinstallationen skall du radera den gamla appen.

Du som är Android-användare har fått ett mejl med fullständiga instruktioner kring denna uppdatering, så börja gärna med att läsa detta. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår support på androidupdate@frejaeid.com eller ringa på 08-38 88 58. Vi har öppet alla dagar 8.00 till 22.00.

Min e-post är redan registrerad?

Om du har registrerat din e-postadress i Freja eID tidigare kommer du att uppmanas att återställa kontot för att registrera Freja eID på nytt. Klicka på “Återställ” i felmeddelandet du får i appen om du får ett meddelande om att din e-postadress redan används. Ingen kan registrera din e-postadress utan att samtidigt ha tillgång till ditt e-postkonto för att bekräfta registreringen.

Varför får jag inget bekräftelsemejl?

När du angett din e-postadress i registreringen skickar vi ett mejl som du ska bekräfta inom tio minuter. Får du inget mejl, börja med att kolla skräpposten. Finns det inte där, kolla så att din e-post fungerar genom att skicka ett testmeddelande till dig själv. Fungerar e-posten klickar du på “Skicka igen” i appen. Kommer fortfarande inget bekräftelsemejl kan du prova att göra om registreringen och noga kontrollera att du anger rätt e-postadress.

Vad betyder “Tidsgräns uppnådd”?

Du måste bekräfta din e-postadress inom 10 minuter från att du registrerat den i appen. Om tiden går ut får du ett felmeddelande och du måste börja om registreringen. Din e-post registreras inte förrän du har bekräftat den.

Varför kommer jag inte förbi “Välj PIN-kod”?

Du måste välja en PIN-kod som är minst 6 siffror lång. Du måste också ange samma PIN i det övre och undre fältet.

Varför kan jag inte klicka på ett uppdrag i listan?

Om uppdraget kommer från en tjänst som kräver att du har Freja eID på en högre tillitsnivå (Freja eID Extended eller Freja eID+) än du är på kommer det vara utgråat, ifall du ännu inte har uppgraderat. För att låsa upp uppdraget måste du därför uppgradera till Freja eID Extended eller Freja eID+.

Vad gör jag om jag saknar personnummer?

Det krävs ett svenskt personnummer för att kunna uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID+. Har du ett samordningsnummer kan du inte göra uppgraderingen.

Varför kommer jag inte förbi “Ange personnummer”?

Du måste ange ditt personnummer med 12 siffror: ÅÅÅÅMMDDXXXX

Vad gör jag om jag saknar ID-handling?

För att uppgradera till Freja eID Extended och Freja eID+ måste du ha någon av följande giltiga ID-handlingar: Svenskt pass (ej provisoriskt), Svenskt körkort, Svenskt nationellt ID-kort eller SIS-märkt ID-kort. Har du inget av dessa handlingar kan du dessvärre inte uppgradera.

Varför kan jag inte ta ID-foto?

För att initiera sessionen med att ta ID-foto i appen måste du ha tillåtit Freja eID att använda mobilkameran. Du kan ge tillåtelse till detta i mobilens inställningar eller bara klicka “OK” när appen frågar dig om tillåtelse.

Varför slutförs inte ID-fotot?

Du måste noga följa instruktionerna i appen och se till att du har tillräckligt med ljus, att hela ansiktet syns i cirkeln och att du göra samma rörelser med huvudet som modellen i appen. Om appen inte kan ta ett godkänt foto på dig inom en viss tid kommer du tillbaka till föregående skärm. Det är bara att försöka igen tills det blir bra.

Varför ser jag inga Freja eID-ombud?

För att hitta ett Freja eID-ombud måste du har platstjänster aktiverade i din telefon. Då kan du se närmaste ombud i antingen kartvy eller i en lista. Platstjänster aktiverar du i telefonens inställningar eller så klickar du bara “OK” när appen frågar dig om tillåtelse.

Varför händer inget trots att jag är klar med uppgraderingen?

Efter att du har gjort ID-kontrollen behöver vi verifiera dina uppgifter. Detta kan ta upp till tre timmar från det att du gjort ID-kontrollen. Du får ett meddelande så fort vi kan ge dig besked om att uppgraderingen är klar.

KOM IGÅNG
UPPGRADERA TILL FREJA eID EXTENDED OCH FREJA eID+
ANVÄNDA FREJA eID
OM FREJA eID
FELSÖKNING