VANLIGA FRÅGOR

KOM IGÅNG

VAD BEHÖVER JAG FÖR ATT SKAFFA FREJA eID?

Du behöver en iPhone eller Android-telefon. Operativsystemet måste vara iOS 10 eller senare och för Android 5.0 och senare.

Både Freja eID och Freja eID Plus är kostnadsfria.

HUR SKAFFAR JAG FREJA eID?

Freja eID finns för iOS och Android och du börjar med att installera appen på din mobila enhet. För att använda appen måste du också registrera en e-postadress, välja en personlig PIN-kod och välja om du vill aktivera fingeravtryck för inloggning och underskrift. Läs om hela registrerings- och ansökningsprocessen här.

Om du vill uppgradera till Freja eID Plus måste du göra en fysisk ID-kontroll hos ett Freja eID-ombud. Du guidas till närmaste ombud av kartan i appen när du uppgraderar till Plus.

VILKEN E-POST SKA JAG ANVÄNDA?

Den e-postadress du registrerar blir ditt användarnamn i Freja eID så det är viktigt att välja en adress du har tillgång till under överskådlig tid. Du kommer också behöva komma åt din e-post inom 10 minuter från registreringen för att bekräfta adressen. Enklast är om du har e-posten på din mobil men du kan även bekräfta adressen från en dator.

HUR VÄLJER JAG PIN-KOD?

Din PIN-kod blir din personliga nyckel för att logga in och skriva under. Välj därför en PIN-kod som ingen kan gissa och var noga med att aldrig dela den med någon. Se till att den hålls hemlig och betrakta PIN-koden som en värdehandling. PIN-koden skall vara minst 6 siffror lång och kan vara upp till 30 siffror lång.

MÅSTE JAG ANVÄNDA FINGERAVTRYCK?

Användandet av fingeravtryck är valfritt. Tanken är att det skall vara mycket smidigare att godkänna dina inloggningar och underskrifter med ditt fingeravtryck, men vill du inte använda det går det lika bra att bara ha PIN-kod.